
AgriKjøp og AgriAnalyse arrangerte konferansen «Finanskrisen 10 år etter» i Oslo den 13 september. Hovedtema var om vi har lært noe. Og det har vi åpenbart ikke.
Det var mange gode foredrag. Men det som preget konferansen, var hva som ikke ble snakket om. Foredragsholderne fokuserte på det faktum at Norge klarte seg bra i 2008 mye takket være en høy oljepris, noe som ga oss betydelig handlingsrom. Likviditetsbehov hos bankene ble taklet raskt og finanspolitikken ble også intensivert et par hakk. Så samlet sett er Norge i en bra posisjon men det 2008 krisen lærte oss er at spredningsfaren fra andre land er stor. Problem i andre land vil få konsekvenser også for Norge.
Alle foredragsholdere peker på at tiden siden 2008 har vært vanskelig og enkelte nasjoner som Italia er i en særdeles vanskelig situasjon med sine høye gjeldsnivå. Men det var ingen som uttrykte særlig bekymring for dagens situasjon i Norge og holdningen var stort sett at utfordringer i Italia og andre land kunne man takle.
Økonomisk teori domineres av Keynsianere(John Maynard Keynes 1883-1946) og hovedtema her er at ethvert problem løses ved reguleringer, påbud og forbud. Og krisen i 2008 var selvfølgelig et resultat av for lite reguleringer ifølge denne «trosretningen».
En annen teori kalles «Austrian School»hvor Ludwig von Mises og Friedrich Hayek var yppersteprestene. Dette er i utgangspunktet en teori hvor man lar markedskreftene ordne opp og problemer løses ved at årsaken til problemet blir hovedfokus. Man kan stille diagnosen, men man tror ikke man kan styre markedet ved hjelp av reguleringer.
Hva var så årsaken til tech boblen i 2000 og boligboblen i 2008. Jo, det var fri tilgang på billig kreditt, og ubegrensede mengder av kreditt er det mulig å skape takket være vårt pengesystem som heter «fiat valuta systemet».
Frem til 1971 var de største valutaene i verden bundet opp mot US dollar via Bretton Woods avtalen. USAs trykking av dollar var begrenset av de gullreservene landet satt på. Dollaren hadde et effektivt «anker» i gull, som begrenset trykking av penger.
Nixon kansellerte Bretton Woods avtalen den 15 august 1971, og de siste 47 år har man kunnet trykke ubegrenset med dollar og andre valutaer og skape enorme mengder med kreditt.
Austrian School teori sier at det er overdrevne mengder kreditt som blåser opp finansboblene og dette er årsaken til at vi i 2008 fikk boblesprekk og krise. Men det som burde skremme, er at situasjonen i dag er langt mer alvorlig enn i 2008. I dag er prisene i stort sett alle aktivaklasser skyhøye og vi har en «everything bubble». Aksjemarkedet er dyrere enn i 1929, rentene er det laveste på 5000 år, boligprisene har aldri vært høyere og et samleobjekt som en Ferrari GMO 1962 ble nylig solgt for $ 48 millioner. For ikke å snakke om maleriet som ble solgt for $ 450 millioner.
I følge foredragsholderne så er det knapt nok en sky på horisonten. Ja, verdiene er høye, men det er ingen fare. Med andre ord, vi har ikke lært noe av finanskrisen i 2008.
Men hvorfor ser vi ikke faresignalene? Begrepet «fiat valuta» ble ikke nevnt med et ord på seminaret. Det var ingen fokus på det faktum at kredittmengden har økt dramatisk siden 2008. Et gjeldsproblem er blitt løst med mer gjeld. Det faktum at renten er rundt null sees på som positivt. Det ble ikke nevnt med et eneste ord at nullrente er dramatisk negativt for sparere, eksempelvis pensjonskasser. Man nekter å betrakte alvorlige svakheter ved den økonomiske politikk som føres og som fører til store feilallokeringer av kapital grunnet manipulasjon av rentemarkedet. Renten er den viktigste prisen vi har og sentralbankene har smadret denne.
Konferansen er en skivebom fordi den utelater de viktigste elementene som Keynesianere ser ut til å konsekvent å ignorere. Overdreven mengde kreditt blåser opp finansbobler, og nå sitter vi i tidenes boble. Men uten at det synes å bekymre «ekspertene».