FOTO: SCANPIX
Del saken
 • 635
 •  
 •  
 •  
 •  

En professor ved universitetet i Lund i Sverige anklages av sine studenter for å ha «forbrutt seg mot verdigrunnlaget». Studentene ønsker å skifte ut professoren, etter at han siterte vitenskapelige fakta om de biologiske forskjellene mellom kvinner og menn. Dette skriver Academic Rights Watch.

Germund Hesslow er professor i nevropsykologi, og har i mange år holdt et kurs i «Arv og miljø» på legeprogrammet ved universitetet i Lund. Under kurset tar Hesslow for seg fakta om de biologiske forskjellene mellom kjønnene, noe som bryter med radikalfeministisk teori om kjønn som en sosial konstruksjon.

Hesslow redegjør for empirisk forskning som viser statistiske kjønnsforskjeller i oppførsel, forskjeller som bygger på biologi, som ikke skyldes miljø.

Dette har medført at en student har rapportert Hesslow til en annen lærer ved fakultetet, for såkalt «forbrytelse mot verdigrunnlaget». Ifølge studenten har tidligere studenter også klaget på at kurset «gir utrykk for Hesslows egen, personlige antifeministiske agenda», og professoren anklages også for ikke å ha kompetanse på området. I tillegg verserer det rykter om at Hesslow skal ha uttalt seg «transfobisk».

Christer Larsson, som leder programnemden for legeutdanningen kalte den 3. september Hesslow inn til et møte. Larsson krever også at Hesslow skal ta avstand fra to påstander i en mail. Professor Hesslow nekter imidlertid å be om unnskyldning.

– Jeg anser meg ha gjort tilstrekkelig til å forklare og forsvare mitt ordvalg. Et sted må man begjære et sinne for proposjoner blant de innblandede. Om det skulle bli akseptabelt og normalt at studenter tar opp forelesninger for å finne kompromitterende formuleringer, for så å engasjere personalet ved fakultetet med å samle og forfatte lange skriv, vil vi måtte legge ned lærerutdanningen. At denne affæren har fått vare så lenge, skyldes at et flertall av studentene ikke har denne innstillingen, sier Hesslow.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 635
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]