Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil gi familiene et velferdsløft og mener ideen om en ekstra ferieuke for foreldre er interessant.

Støre hentet fram forslaget fra sin sosialdemokratiske partilederkollega Stefan Löfven da han talte til sitt partis landsstyre i Oslo tirsdag.

annonse

– Det er den typen sterkere fellesskapsløsninger som koster. Men det er jo derfor vi mener at de som har mest, bør betale noe mer i skatt. Vi vet jo at dette er investeringer som betaler seg over tid, sa Støre.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Arbeiderpartiet har satt ned flere utvalg som skal foreslå ny politikk. Arbeidslivs- og migrasjonsutvalgene har alt levert sine rapporter, mens forslag om oppvekstpolitikk først kommer etter jul.

Ap-lederen understreker at han ikke har konkludert på om partiet bør gå inn for en ekstra ferieuke for foreldre.

annonse
Reklame

-Jeg har bare sagt at det er et eksempel på sosialdemokratisk politikk som treffer virkelige utfordringer for virkelige folk, sier han til NTB.

– Mer rettferdig

– Jeg tror mange av oss har erfart at ved planleggingsdager og ferier som ikke helt overlapper med foreldrenes ferier, så er det et veldig stort press. Mens noen kan ta med ungene på jobben når det er planleggingsdag, så er det mange som ikke kan det. Da er dette et veldig rettferdig opplegg.

Støre avviser utsagnet fra Høyres Torbjørn Røe Isaksen om at tiden for store velferdsreformer er over. Tvert imot mener han at det trengs et velferdsløft spesielt for barnefamilier. Støre løftet fram gratis aktivitetsskole for alle barn og en «helhetlig skoledag» hvor barn får gjort unna lekser, fotballtrening og korps som andre gode eksempler.

Spørsmålet er om det er mulig å få til alt.

– Jeg har sagt at det utvalget som skal se gjennom oppvekstpolitikken vår, de må se bredt, og så må de selvsagt prioritere og så må vi prioritere i budsjettene, sier han til NTB.

I talen varsler han imidlertid at Arbeiderpartiet vil foreslå mellom tre og fire milliarder kroner mer til kommunene neste år enn det regjeringen gjør, for å finansiere tiltak rettet både mot barn og eldre.

Arbeidsliv i endring

Støre slo an en optimistisk tone i sin tale og mener partiet har fått en ny start etter sommeren, mens regjeringen er svekket.

– Velkommen til landsstyremøte i et arbeiderparti som er i ferd med å komme tilbake, erklærte han.

På møtet skal forslagene fra utvalgene som har jobbet med arbeidsliv og migrasjon, gås gjennom.

Støre mener det er dype forskjeller mellom hvordan høyresiden og Arbeiderpartiet håndterer et arbeidsliv som er i endring.

– Regjeringens hovedgrep for å skape jobber er store skattekutt. Vårt svar er og må være kompetanse, sa han og pekte spesielt på forslaget om et kompetansefond som gir ansatte rettigheter til etter- og videreutdanning gjennom arbeidslivet.

Støre viste også til forslagene til ny flyktning- og asylpolitikk som er lagt fram av Masud Gharahkhani og som nå skal debatteres i partiet.

– Ukontrollert innvandring og dårlig integrering fører til økt mistillit og høyrepopulisme. Se på Sverige under Reinfeldt, og på Tyskland etter flyktningkrisen. Kontrollert innvandring og god integrering, derimot: Det gjør samfunnet mer mangfoldig på en god måte som styrker oss, sa partilederen.

Det varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han viser til at partiet sa nei til EUs fjerde jernbanepakke, som ville føre til ytterligere liberalisering og konkurranseutsetting.

– Når det kommer regelverk fra EU som gjør arbeidsvilkår for norske arbeidsfolk dårligere, så skal vi være åpne for å si nei. Slik LO-kongressen krevde. EØS-avtalen tåler det. EU tåler det. Ja, det er vel egentlig bare Høyre som ikke tåler det, sa Støre da han åpnet partiets landsstyremøte tirsdag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.