EUs president Donald Tusk mener britenes brexitforslag fortsatt trenger bearbeiding. Storbritannia advarer EU mot å kreve noe det er umulig å gi.
De vanskelige brexitforhandlingene sto igjen på menyen da stats- og regjeringssjefene i EU strømmet inn til toppmøte i den billedskjønne alpebyen Salzburg i Østerrike onsdag.
Der var det duket for to dager med diskusjon, dels om brexit og dels om innvandringspolitikk.
– Forhandlingene går nå inn i den avgjørende fasen, sa EUs president Donald Tusk da han møtte pressen før møtestart.
Ifølge Tusk fortjener Storbritannias statsminister Theresa May ros for den nye brexitplanen hun la fram i sommer. Den såkalte Chequers-planen vitner ifølge ham om en positiv utvikling i Storbritannias tilnærming til forhandlingene.
Men flere av de britiske forslagene trenger fortsatt bearbeiding, tilføyde Tusk. Ifølge ham gjelder det spesielt britenes forslag til løsning for irskegrensa og deres tanker om hvordan en framtidig handelsavtale bør se ut.
– Det er kanskje mer håp i dag, men det er helt klart mindre og mindre tid. Derfor må vi bruke hver eneste gjenværende dag til å forhandle, sa Tusk.
Han vil nå invitere til et ekstraordinært toppmøte i midten av november for å forsøke å få en endelig avtale på plass.
May understreker på sin side at det ikke kan være slik at det kun er britene som skal gi etter i forhandlingene.
«For å oppnå et godt resultat må EU nå videreutvikle sine posisjoner, akkurat som Storbritannia. Ingen part kan forlange noe som er fullstendig uakseptabelt for den andre», skriver den britiske statsministeren i et leserinnlegg i den tyske avisa Die Welt.
Hun retter skytset mot EUs foreslåtte løsning for irskegrensa, som den britiske regjeringen har avvist som uakseptabel fordi den i praksis vil innebære en tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.
«Det ville heller ikke noe annet land i en slik situasjon ha akseptert», skriver May.
På toppmøtet er planen at May skal få legge fram sin vurdering av situasjonen under en middag onsdag kveld, men uten noen diskusjonsrunde der og da.
I stedet skal de 27 øvrige stats- og regjeringssjefene drøfte saken videre til lunsj torsdag, da uten at May er til stede.
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz, som er vert for toppmøtet, uttalte på vei inn til middagen at han hadde håp om framskritt under toppmøtet.
– Vi er klar til å inngå kompromisser. Men vi forventer det samme fra britene, sa han.
Eus sjefforhandler Michel Barniers håp er at det i sluttfasen av forhandlingene skal la seg gjøre å «avdramatisere» hele grensespørsmålet.
Han mener det slett ikke er snakk om noen grense til sjøs. Det eneste EU krever, fastholder Barnier, er at varer som sendes til Nord-Irland fra andre deler av Storbritannia, må kontrolleres. Disse kontrollene kan i mange tilfeller finne sted andre steder enn på selve grensa.
– Vi er åpne for å forbedre forslaget vårt, sier Barnier.
– Men dere må huske at det som forårsaker disse problemene, er brexit, sier han.
(©NTB)