Johan Morten Nome er daglig leder for organisasjonen Bilistenes aksjonsgruppe, og er en aktiv motstander av bompenger. Skjermdump tatt av Faktisk.no

Isarealet ved Nordpolen er tilbake på 1979-nivå

Påstand

«North pole ice cap has returned to 1979 levels.»

Johan Morten Nome, 08.09.2018

Facebook-innlegg

Konklusjon: Faktisk helt feil

Det er helt feil at isarealet i Arktis var tilbake på 1979-nivå i fjor. Tall fra NASA viser at arealet var 35 prosent mindre i 2017 enn i 1979, på dagen med minst is. Tallene for maksimal mengde is på vinterstid viser samme trend. Bildene i innlegget stemmer ikke overens med NASAs sammenlignbare satelittbilder, selv om det vises til NASA som kilde.

Gjennomgang

8. september delte Johan Morten Nome et bilde som har fått stor spredning på Facebook. Innlegget skal vise utviklingen av sjøismengden i Arktis. Tre angivelige satelittbilder fra NASA presenteres.

Ett fra 1979, ett fra 2012 og ett fra 2017. Budskapet, som er skrevet over bildene med stor skrift, er at nivået av sjøis er tilbake på nivået fra 1979 («North pole ice cap has returned to 1979 levels»).

Stemmer det at det var like mye is i Arktis i 2017 som i 1979?

Foto: Skjermdump / Faktisk.no

Mot bompenger

Nome er daglig leder for organisasjonen Bilistenes aksjonsgruppe , og er en ivrig debattant som i flere år har markert seg som en aktiv motstander av bompenger.

BILDE: Johan Morten Nome og samferdselssminister Ketil Solvik-Olsen i NRKs Debatten 30. august.

I 2013 fikk han mye oppmerksomhet da han ble arrestertfor å forsøke å demontere en bomstasjon Vestfold. I 2016 diskuterte han bompenger med blant andre samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på NRKs Debatten. Han stilte også opp i samme program 30. august i år, for å diskutere tematikken.

I forrige uke gikk han ut i lokalavisa Tønsbergs blad(krever abonnement) og fortalte at han nå samler underskrifter for å starte opp lokallag for partietFolkeaksjonen nei til mer bompenger.

Oppslag i Tønsbergs Blad 15. september 2018.

Faktisk.no har vært i kontakt med Nome for å spørre hvor han har fått bildet fra, og hva som er kilden hans til opplysningen om at nordpolisen har returnert til 1979-nivå. Nome svarer på en sms:

– Dette har da ikke dere noe med. Dette ble lagt ut på min vegg. Om noen har delt dette på offentlige sider får dere ta dem og ikke meg.

Da han publiserte bildet skrev han dette:

– Når man setter NASAs egne bilder i sammenheng er det lett å se at isen i Arktis lever i beste velgående uavhengig av hva klimaskremmerne prøver å innbille oss. I år er det forresten enda mer is på kallotten enn i 2017.

Delt av mange

Bildet er delt mer enn 1500 ganger bare fra Nome sin åpne Facebook-profil. Det er flere delinger enn de aller fleste innlegg fra store mediehus. Vi må for eksempel tolv dager tilbake for å finne forrige NRK-innlegg på Facebook med mer enn 1000 delinger.

Tidligere har det samme bildet blitt spredt av flere andre personer. Faktisk.no kan ikke slå fast hvor bildet opprinnelig stammer fra. Den tidligste versjonen av bildet som vi har funnet, stammer fra juni 2017 og er delt av Twitter-brukeren Tim Gradous .

Faktisk.no har forsøkt å komme i kontakt med brukeren, men har så langt ikke fått svar. Bildet er også delt på flere nettsider, blant annet en svensk nettside om rovdyrspolitikk .

Samsvarer ikke med NASAs bilder

I Facebook-innlegget blir det hevdet at bildene stammer fra NASA . På nettsidene deres finnes det en oversikt som viser historiske satelittbilder av Nordpolen fra 1979 til 2017. Samtlige av bildene under er tatt på datoen der isarealet er på sitt minste.

Slik så det ut i 1979:

BILDE: SKJERMDUMP: NASA

Slik så det ut i 2017:

BILDE: SKJERMDUMP: NASA

Det fremgår av NASAs bilder at arealet sjøis var noe mindre i 2012 enn i 2017. Trenden er imidlertid klart nedadgående. I innlegget blir det hevdet at sjøisnivået i 2017 tilsvarte nivået fra 1979. Det er det lett å se at ikke stemmer.

Slik så det ut i 2012:

BILDE: SKJERMDUMP: NASA

35 prosent mindre minstenivå

Statistikk fra NASA bekrefter også det samme bildet. I grafikken under ser vi at trenden er fallende. Grafikken viser arealet som er dekket av is i Arktis, på dagen med minst is.

GRAFIKK:

I 1979 var ismengden på 6,45 millioner kvadratkilometer, i 2017 var den redusert til 4,17 millioner kvadratkilometer (km2). Det utgjør en reduksjon på 35 prosent. I 2012 utgjorde arealet 2,91 millioner km2 på dagen med minst is. 2012 er året med det minste registrerte isarealet så langt.

Som det fremgår av denne NASA-artikkelen , er trenden den samme for perioden der isen er på sitt største. I 2017 var det maksimale isarealet på det minste nivået siden målingene begynte.

Klimaforsker: – Det er bare ikke riktig

Klimaforsker Bjørn Samset, som er forskningsleder ved Cicero, er ikke i tvil om at innlegget gir et galt bilde av de faktiske forholdene.

– Dette bildet er bare ikke riktig, sier Samset til Faktisk.no.

På generelt grunnlag mener forskeren man skal være forsiktig ved å legge for mye i enkeltbilder.

– Det er systematiske bilder over tid man må se på. Men det var ikke mer is i Arktis i 2017 enn i 1979, det er helt klart.

Det er uklart hvor bildene stammer fra, men forskeren forteller at de uansett ikke er sammenlignbare.

Vinteren 2017 presenterte NASA nye funn som viser at langt flere isbreer ved Grønlands kyst står i fare for rask nedsmelting enn tidligere antatt. I august i år brøt deler av den tykkeste og sterkeste isen opp utenfor Grønland, for første gang i nyere tid .

På spørsmål om hva Samset tenker om innlegget, svarer han følgende:

– Her er det tydeligvis en person som ikke har skjønt hva bildene innebærer. Hvis personen har skjønt det, er det direkte uredelig, men jeg tolker det i beste mening. Bildene på toppen av innlegget viser noe annet enn bildet på bunn.

Tilsvar

Vi har forelagt konklusjonen for Nome. Han viser da til at han har publisert en advarsel på Facebook. På sin offentlige profil skriver han:

Les faktasjekken på Faktisk.no