5,2 millioner barn i Jemen står på randen av sultedød, og tallet stiger, advarer Redd Barna. Foto: AP / NTB scanpix

Tiden er i ferd med å løpe ut for millioner av mennesker i Jemen, mange av dem barn, som er i ferd med å sulte i hjel, advarer Verdens matvareprogram (WFP).

annonse

22 millioner mennesker i det krigsherjede landet er avhengige av mat utenfra, og for 8,4 millioner av dem står det nå mellom liv og død.

Antallet som står på randen av sultedød vil trolig stige til 11,9 millioner i løpet av kort tid, fordi Jemens valuta stadig blir mindre verdt, ifølge WFP.

Generasjon går tapt

Redd Barna frykter at en hel generasjon vil gå tapt i Jemen og viser til at det er 5,2 millioner barn blant dem som står på randen av en sultkatastrofe.

– Millioner av barn vet ikke om eller når de får sitt neste måltid, sier hjelpeorganisasjonens leder Helle Thorning-Schmidt.

– Denne krigen kan ta livet av en hel generasjon barn i Jemen. De står overfor en rekke trusler, fra bomber til sult og forebyggbare sykdommer som kolera, sier hun.

Angriper livsnerven

Nærmere 80 prosent av all nødhjelp til Jemen blir skipet til den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida, som nå er under angrep fra regjeringsvennlig milits, støtte av De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia.

Redd Barna frykter i likhet med FN at angrepene mot Hodeida skal ødelegge livsnerven som millioner av mennesker er helt avhengige av.

For mange kommer hjelpen uansett for seint, konstaterer Thorning-Schmidtm som nylig besøkte landet.

– På ett av sykehusene jeg besøkte i Nord-Jemen, var babyene for svake til å kunne gråte, kroppene deres var utmattet av sult, forteller hun.

Brutale valg

Krigshandlingene har i enkelte deler av Jemen ført til en dobling av matvareprisene bare de siste dagene. Mange familier står nå overfor brutale valg mellom å bruke penger på å bringe utsultede, syke og svake småbarn til sykehus, eller på mat til resten av familien.

Ifølge FN har matvareprisene i Jemen i gjennomsnitt økt med 68 prosent siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015.

Prisene på drivstoff og gass til koking har steget med 25 prosent bare det siste året.

Jemens sentralbank satte denne uka opp renta til 27 prosent i et forsøk på å hindre landets valuta fra å falle ytterligere i verdi, og det er også innført forbud mot bankuttak på over 10.000 dollar uten myndighetenes tillatelse, melder nyhetsbyrået Saba.

Verdien av valutaen riyal har falt med over 36 prosent siden årsskiftet, og dette sammen med den sterke prisstigningen gjør at folk får stadig mindre igjen for pengene.

Krigsforbrytelser

Over 10.000 mennesker er ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) drept, over 50.000 er såret og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt de siste tre årene.

Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere anklages for omfattende krigsforbrytelser, blant annet i forbindelse med angrep mot sivile mål.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.