Illustrasjonsbilde. Foto: REUTERS/Stringer
annonse

Kina fortsetter sin ambisjon om å bli en militær stormakt. Landet er på vei til å få en marine i verdensklasse for å understøtte og befeste sin posisjon som en global supermakt.

annonse
annonse

Ifølge en video produsert av South Front*, jobber Kinas verftsindustri nå i høygir med å bygge nye krigsskip til landets marine (folkets frigjøringshærs marine – PLAN). Bare i løpet av det syv første månedene i 2018 har hele 15 moderne krigsskip blitt ervervet av PLAN. Mange flere skip – destroyere, fregatter, kryssere, korvetter og ubåter – ventes å bli bygget i tiden fremover mot 2025 for å støtte opp Kinas planer om å bli Øst-Asias ubestridte hegemon og en global militær supermakt.

annonse

Med det høye skipsbygging-tempoet, spås PLAN til å ha 3 operasjonelle Carrier Battle Groups innen 2025, opp fra 0 i 2011. Dette vil gjøre at Kina vil ha en meget habil blue water navy kapabel til å gjennomføre militære operasjoner i store deler av verden over lengre perioder, uten å være avhengig av å være i geografisk nærhet til det kinesiske fastlandet for nødvendige forsyninger.

Økonomisk vekst og beskyttelse av internasjonale vannveier

annonse
annonse

Ifølge South Front, har Kina forandret hvordan verden handler varer og tjenester. Landet har nå verdens største økonomi når det kommer til produksjon, og på vei til å få verdens største forbruksøkonomi innen kort tid. For å opprettholde sin eventyrlige økonomiske vekst og økt velstand er Kina avhengig av en stødig flyt av energiressurser og råvarer inn i landet, samt billig transport av prosesserte industrivarer ut av Kina.

Med prosjektet kjent som «den moderne maritime silkeveien», ønsker Kina å gjenoppta sin rolle som verdens økonomiske senter. South Front mener derfor at den kinesiske motivasjonen bak et slikt massivt marinebyggingsprogram først og fremst er å beskytte de maritime handelsrutene som er så vitale for å opprettholde landets økte velstand og politiske stabilitet. I tilfelle katastrofer – menneskelagde eller naturlige – må Kina ha kapasiteten til å holde disse vannveiene åpne – med militærmakt om nødvendig.

Marine i verdensklasse med et klart strategisk fokus

Ifølge videoen kommer Kina til å ha en formidabel marine innen 2025. Ved siden av byggingen av flere krigsskip, kommer PLAN til å ha rundt 100.000 personer i tjeneste i 2025, opp fra ca. 20.000 i 2017 – en femdobling i aktivt personell på 8 år!

Southfront konkluderer med at kommer verden til å se en kinesisk marine i fremgang og en amerikansk marine i nedgang i 2025. USAs marine kommer fortsatt til å være verdens sterkeste, men kommer til å mangle strategisk fokus (plassert verden rundt). PLAN, derimot, kommer til å ha et klart strategisk fokus (i Indo-Stillehavet regionen), stadig økte kapasiteter og et robust krigsskipsbygnings- og våpenprogram.

Det er ikke noe tvil om at PLAN kommer til å bli den nest mektigste marinen i verden innen 2025. Spørsmålet er hvordan ting utvikler seg etter den tid. Kommer PLAN til å overgå US Navy noen tiår etter det?

Resett har tidligere rapportert at Kinas marine sannsynligvis vil komme til å kunne utfordre den amerikanske Stillehavsflåten i en konflikt på åpent hav innen 2030.

*South Front mistenkes for å ha bånd til Kreml og det russiske militæret

 

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.