Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo. Gjengforbud etter mønster fra terrorlovgivning er ett av dem.

annonse

I dag er det forbudt å delta i eller støtte en terrororganisasjon. Wara sier til VG at regjeringen vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

annonse
annonse

– Det er alltid en domstolsprosess som leder fram til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara til VG.

– Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

– Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig.

Han foreslår blant annet tiltalk som bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll. Det fjerde regjeringen ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff.

– På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.