Politimester Jon Steven Hasseldal på Oslo lufthavn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Svært mange saker blir liggende, og stillinger forblir ubesatt i Øst politidistrikt. I et brev til politimesteren spør Riksadvokaten om tiltak er iverksatt.

annonse

– Når det kommer så alvorlige faresignaler om kvalitet og effektivitet, kan vi ikke sitte helt stille i båten, sier Harald Strand hos Riksadvokaten til NRK.

Ifølge et tilsyn utført av Oslo statsadvokatembeter i vår, var ingen av de 150 voldtektssakene i politidistriktet behandlet innen fristen på 130 dager. Tall NRK har fått viser dessuten at antall saker som har ligget på vent i mer enn ett år, nesten er tredoblet siden mai i fjor.

I brevet til politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt fastslår Riksadvokaten at situasjonen på flere områder beskrives som svært negativ.

Riksadvokaten ber i brevet til politimesteren også om svar på hvorfor antallet straffesaker i Fredrikstad tingrett og Heggen og Frøland tingrett har falt med 37 og 41 prosent fra første halvår i 2016 til samme periode i år. Strand sier de aner en mulig sammenheng mellom utfordringene politidistriktet har og forholdet til domstolene.

– Den beskrevne situasjon kan ganske enkelt ikke vedvare, skriver Riksadvokaten i brevet.

Politimester Jon Steven Hasseldal ønsker ikke å kommentere brevet, men sier politidistriktet skal besvare spørsmålene innen fristen 1. oktober.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.