Den britiske statsministerens forslag til brexitløsning ble nådeløst plaffet ned på EUs toppmøte i Salzburg.
Theresa Mays såkalte Chequers-plan var hovedtema da stats- og regjeringssjefene i EUs øvrige medlemsland spiste lunsj sammen på dag to av det uformelle toppmøtet.
Et «uakseptabelt» forslag, lød den kontante dommen etterpå.
– Selv om det fins positive elementer i Chequers-forslaget, var alle enige om at det foreslåtte rammeverket for økonomisk samarbeid ikke vil fungere, oppsummerte EUs president Donald Tusk.
Ifølge ham må begge parter vise kompromissvilje hvis EU og Storbritannia skal lykkes i forhandlingene.
– Men det fins noen saker der vi ikke er villige til å kompromisse, sa Tusk.
Problemet med Chequers-planen, forklarte EU-presidenten, er at den risikerer å undergrave de fire friheter, det vil si prinsippet om fri flyt av varer, tjenester, mennesker og kapital innad i det indre marked.
– Det er derfor vi forblir skeptiske og kritiske til denne delen av Chequers-forslaget, sa han.
– Alle var enige om at vi ikke kan inngå noen kompromisser når det gjelder det indre marked, istemte Tysklands statsminister Angela Merkel.
På møtet diskuterte EU-lederne også hvordan sluttspillet i brexitforhandlingene skal legges opp.
Ifølge Tusk er det fortsatt EUs ordinære toppmøte den 18. oktober som skal være «sannhetens øyeblikk» i samtalene.
– Vi vil da avgjøre om forholdene ligger til rette for å innkalle til et ekstraordinært toppmøte i november for å ferdigstille og formalisere avtalen, sa Tusk.
Det ekstraordinære møtet vil i så fall finne sted lørdag 17. og søndag 18. november.
Men uten en vellykket «grand finale» i oktober vil det ikke bli innkalt til noe ekstramøte i november i det hele tatt, fastholdt EU-presidenten. Han gikk langt i å antyde at konsekvensen kan bli brudd i samtalene hvis framskrittene uteblir.
– Uten tydelige og presise løsninger, både når det gjelder det irske spørsmålet og når det gjelder det framtidige forholdet, vil det være vanskelig å forestille seg en positiv prosess etter oktober, sa Tusk.
Trass i kritikken sto May på sitt.
Hun varslet at den britiske regjeringen om kort tid vil legge fram nye forslag for å forsøke å finne løsning på konflikten om hvilke ordninger som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.
Men når det gjelder spørsmålet om en framtidig handelsavtale, så fins det ikke noe annet «seriøst og troverdig» forslag til løsning enn nettopp det forslaget den britiske regjeringen har lagt fram i sitt Chequers-forslag, fastholdt May.
Chequers-forslaget går ut på at den frie flyten av varer skal fortsette etter brexit, men ikke den frie flyten av tjenester og personer.
EUs bekymring er at dette i praksis vil være å håndplukke godbitene fra de fire friheter, slik at Storbritannia får et uakseptabelt konkurransefortrinn.
(©NTB)