Discovery Network, som blant annet eier konkurrenten TV Norge, stiller spørsmål ved hvorfor TV 2 skal få 135 millioner kroner av staten. Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland skriver følgende i VG.
– For to år siden truet TV 2 med å legge ned nyhetene om de ikke fikk dekket merkostnadene ved å drive nyheter fra hovedkontoret i Bergen.
– Trusselen kom bare to dager etter at TV 2 hadde betalt 1,8 milliarder kroner for Premier League-rettighetene.
Den eneste rapporten som lå til grunn for Stortingets innstilling, var en bestillingsrapport betalt av TV 2.
Skoland stiller seg også tvilende til de tallene TV 2 operere med, han mener at de blander de sammen for å få tallene til å se fine ut på papiret.
– TV 2 har nemlig så langt trikset og vinglet i modellene og prinsippene som skal ligge til grunn for inntektsføring for reklame og spons rundt nyheter og sport. (…) Regneøvelsene TV 2 driver med kan oppfattes som et forsøk på å omgå reglene. (…) Med press fra opposisjonen har Regjeringen gått inn i forhandlinger med TV 2. Så langt har disse foregått så godt som uten åpenhet om regnestykkene.
TV 2 har en egen nyhetskanal, den har de etablert på uten pålegg av staten, det må vel bety at den er lønnsom. Han er også sterkt kritisk til hemmelighold fra departementet sin side, det er vanskelig å få innsyn.
Media er inne i en vanskelig omstilling, det er store innskrenkninger og mye oppsigelser. Det er ikke fri konkurranse når den ene aktøren får «doping i form av 135 millioner årlige norske skattekroner».
– En forutsetning for at TV 2 skal kunne få denne støtten, er at de kan vise at oppdraget fra staten påfører TV 2 underskudd. Men i skrivende stund finnes det faktisk ingen muligheter for noen utenforstående å etterprøve om dette faktisk stemmer. Vi vet hverken hvor mye penger TV 2 tjener på nyheter, eller hvor mye de bruker.
–135 millioner skattekroner til TV 2 hvert år kan i realiteten bety at TV 2 får betalt for noe de allerede tjener penger på, og dermed får ytterligere penger å bruke i den harde konkurransen om sportsrettigheter og norsk underholdning. De får betalt av fellesskapet for å konkurrere. For at utfallet skal ha legitimitet bør allmenheten raskt få tilgang til tallene, slik at vi sikrer at skattebetalerne ikke betaler 135 millioner for å få lønne nye kjendiser i Skal vi danse, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Network.