Jan Bøhler (Ap) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Morgenbladet har omtalt demonstrasjonen for blasfemi og ytringsfrihet som fant sted fredag 7. september på Eidsvolds plass i Oslo. I artikkelen påstås det, også i overskriften, at demonstrasjonen var en støttemarkering for den islamkritiske, nederlandske politikeren Geert Wilders.

Morgenbladet hevder videre at appellantene kom fra blant annet Resett, mens kommentator Shurika Hansen holdt appell i egenskap av å være talskvinne i Sekulær Allianse. Resett erfarer at det ikke ble gitt anledning til at andre enn medlemmer av arrangørorganisasjonene, Sekulær Allianse og Ex-muslims of Norway, fikk holde appeller, med unntak av Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Videre informerer Morgenbladet om at det figurerte aktivister fra SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) blant tilhørerne. At Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet, som ved mange anledninger har tatt til motmæle mot æreskultur og sosial kontroll, befant seg på denne demonstrasjonen for ytringsfriheten, later til å overraske redaksjonen i Morgenbladet. Dermed har avisen bedt politikeren om å forklare.

– Jeg fikk en melding fra en jeg kjente om at det var en markering for ytringsfrihet, og han spurte om jeg ville komme og høre på. Så jeg gikk innom kanskje 30 minutter ut i arrangementet, jeg sto på siden og fikk en sånn svart liten plakat, «Je suis Charlie», som gjaldt ytringsfrihet og drapene på journalistene i magasinet Charlie Hebdo, forklarer Jan Bøhler.

Videre understreker Bøhler at det å lytte til appeller ikke er synonymt med å dele arrangørenes standpunkter i alle spørsmål.

– Det kan være ulike markeringer man er innom for å høre litt, uten å være enig med arrangørene eller talerne, det må jeg si. Hovedsaken det gjelder, kan likevel være riktig, som ytringsfrihet i dette tilfellet. Jeg hørte ikke nøye på talene, jeg hørte litt på Vebjørn Selbekk, som understreket at han er kristen og ikke imot religioner, og snakket klart om ytringsfrihet og religionsfrihet, sier Bøhler.

Rune Berglund Steen, som leder Antirasistisk senter, mener at Bøhler må holde seg unna «høyreradikale» grupper, dersom han skal beholde troverdigheten som stortingspolitiker. Steen mener videre at Sekulær Allianse og Ex-muslims of Norway har gått inn i et «naivt samrøre» med Resett, Sian, og Ekte nyheter.

– Jeg vil selvsagt anta at Bøhler ikke oppfatter høyreradikale aktører som Resett, Sian eller Ekte nyheter som allierte. Det er imidlertid veldig synd hvis disse skulle oppleve at de har noen slags støtte fra en stortingsrepresentant for Ap, sier Steen.

Journalistene i Morgenbladet lurer på om ikke det sender et «signal» når en sentral Ap-politiker «deltar på et slikt arrangement», men Bøhler er ikke enig.

– Det jeg gjorde, var å lytte til deler av et arrangement for ytringsfriheten. Jeg gjorde det, sto med en liten plakat med «Je suis Charlie», og hadde ikke noen annen involvering. Når det skjer ting på gaten i Oslo, stopper jeg ofte opp og hører på samme hvem det er, uten å undersøke hvem som arrangerer eller slikt. Det er forskjell på det og på å være en aktør. Jeg kan også lytte til dem som mener det helt motsatte i moskeer eller andre steder, uten at det blir stilt slike spørsmål om det.

AUFs leder Mani Hussaini mener at arrangører og tilhørere ved demonstrasjonen ikke står for verdier som handler om å vise hverandre respekt og medmenneskelighet, men sier likevel at han ikke har problemer med at Bøhler deltok på denne demonstrasjonen for det frie ord.

– Denne demonstrasjonen hadde et innhold og en del profiler som er langt unna mitt verdisett om å respektere hverandre, om å vise medmenneskelighet. Det er en del av det demokratiske samfunnet at også mennesker du er dypt uenige med, kan arrangere demonstrasjoner og ytre seg, sier han.

Uriktig

Redaktør Helge Lurås sier i en kommentar til Resett at nettavisen ikke hadde noe med demonstrasjonen å gjøre.

– Vi dekket det som en nyhetssak og filmet det også. Det er riktig at Shurika Hansen er ansatt hos oss, men hun var altså der som talsperson for Sekulær Allianse. Det hadde ikke vært så vanskelig å sjekke.

Han sier også at Morgenbladet ikke kontaktet Resett i forkant av artikkelen.

– De hadde vel et budskap de ønsket å formidle, og da er det greit å skape sine egne fakta, sier Lurås, som legger til at han håper Bøhler står rakrygget i skittstormen og er stolt over at han møtte opp til en modig demonstrasjon for ytringsfrihet og retten til å karikere profeten Muhammed.

– Det er trist å se hvilke voldelige krefter Morgenbladet gjør seg til nyttige idioter for, avslutter Lurås.