En kvinne holder opp en protestplakat mot soldater i Venezuelas hovedstad Caracas. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 106
 •  
 •  
 •  
 •  

Drapsraten i Venezuela er verre enn i flere krigssoner, slår Amnesty fast i en ny rapport.

Drapsraten i landet er blant verdens høyeste. I 2017 var den 89 av 100.000 mennesker.

Unge menn er mest utsatt. Ifølge Amnesty var minst 95 prosent av de drepte i fjor menn i alderen 12 til 44 år bosatt i fattige nabolag.

Basert på funn i rapporten er det ifølge Amnesty sannsynlig at den venezuelanske staten er ansvarlig for mange av drapene.

Myndighetene skjuler drapstall

Amnesty går også langt i å fastslå at regimet systematisk har tilbakeholdt offisiell statistikk om antall døde som følge av skyting, spesielt i dødsfall der statlig ansatte er involvert. Dette har ført til at 90 prosent av drapssaker som havner i rettssystemet, resulterer i frifinnelse.

Politikk- og samfunnssjef Tale Hungnes i Amnesty Norge maler et dyster bilde av situasjonen.

– Amnesty er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Venezuela. Myndighetene makter ikke å ivareta innbyggernes rett til liv. Landet er drevet inn i en voldsspiral der myndighetene ikke lenger klarer å garantere vanlige borgeres sikkerhet, sier hun.

Folket drevet til masseflukt

Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela har ført til at 2,3 millioner mennesker har flyktet fra landet siden 2014. Dette går også ut over nabolandene.

– Situasjonen i Venezuela er alvorlig i seg selv. I tillegg får det konsekvenser for hele det latinamerikanske kontinentet, med masseflukt til nabolandene. Dette er den største humanitære krisen i Latin-Amerika på veldig mange år, forklarer Hungnes.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 106
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]