KrFUs leder Martine Tønnessen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KrFU-leder Martine Tønnessen vil ha KrF inn i regjeringen, og hun håper å få landsmøtet i ungdomspartiet med på det.

– Jeg vet det vil være veldig mange ulike syn i salen. Men for meg personlig har saken vært enkel. Jeg mener vi må i regjering, sa Tønnessen i åpningstalen til landsmøtet fredag, skriver Vårt Land.

Avklaringen kom ikke som noen overraskelse. Fredag morgen tonet hun flagg i NRK :

– Jeg mener at KrF vil få mest igjen i regjering. Det er bare sånn vi kan ha hånden på rattet og være med i dag-til-dag-avgjørelser, sa hun.

Åpent utfall

Tønnessen viser til at partiet allerede har samarbeidet med den sittende regjeringen i fem år. Hadde KrF vært med i regjeringen, ville partiet fått enda mer gjennomslag, lyder resonnementet. At Per Sandberg og Sylvi Listhaug er ute av regjering gjør det også enklere å få til et ja, mener hun.

Men meningene i ungdomspartiet er delte. De to avtroppende nestlederne Jarle Aarbakke Tollaksen og Olaus Trygve Bjuland tar til orde for å gå inn i regjering, mens de to påtroppende nestledere, Edel-Marie Haukland og Nikolai Skogan, advarer sterkt mot Frp-samarbeid.

Dagen før ungdomspartiet lørdag tar stilling til samarbeidsspørsmålet, er det ifølge Vårt Land ingen som våger å tippe på utfallet.

Hareide åpen

KrFU har tre representanter i KrFs landsstyre som samles fredag 28. september. Samme organ møtes på nytt 9. november – og innen den tid er forventningen at partileder Knut Arild Hareide er klar for å gi sin anbefaling til partiets veivalg.

Ifølge NRK-kommentator Lars Nehru Sand er NRK kjent med at Hareide langt fra er fremmed for å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og eventuelt også Senterpartiet. Sammen med SV vil de fire partiene ha flertall på Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken sier til NTB at han ikke vil delta aktivt i noe frieri til KrF, fordi han vil respektere partiets interne prosesser. Men han legger til at SV vil forhandle med partier som er villig til å forhandle med dem.

Under sperregrensen

Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i BT skriver at dersom Hareide råder partiet til å søke samarbeid med Ap fram mot neste valg, kan konsekvensen fort bli at Solberg-regjeringen går av.

Utfordringen er at store deler av KrFs velgermasse identifiserer seg selv som borgerlige. Meningsmålinger har vist at en stor del av KrF-velgerne foretrekker Erna Solberg fremfor Jonas Gahr Støre som statsminister.

Før stortingsvalget i fjor høst avklarte KrF at partiet ville søke regjeringsakt, at de ville støtte Erna Solberg (H) som statsminister, men ikke ville sitte i regjering med Frp.

Partiet fikk 4,2 prosent oppslutning og mistet to mandater.

Siden den gang har Hareide kjent et vedvarende gufs fra sperregrensen i nakken. Gjennomsnittet på fem stortingsmålinger så langt i september er 3,6 prosent. Det holder til en minigruppe på Stortinget med tre mandater, ifølge Poll of polls.

Geografisk splittelse

KrFUs landsstyre sa med knapt flertall nei til å gå inn i regjering da de behandlet spørsmålet i august.

Ifølge Vårt Land er det sterkest ja-stemning i ungdomspartiets fylkeslag fra Rogaland og Agder, som er blant de med flest delegater på landsmøtet, mens fylkeslagene fra Østlandet og resten av landet vipper mot å vende tommelen ned.

(©NTB)

[email protected]