Illustrasjonsbilde. REUTERS/Peter Nicholls/File Photo
annonse

En gruppe undersøkende journalister mener å ha koblet de to mistenkte for nervegiftangrepet i Salisbury til den russiske etterretningstjenesten.

Det er den undersøkende journalistgruppen Bellingcat som står bak avsløringen.

De to mennene, kjent som Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, har blitt utpekt av britiske myndigheter som mistenkte etter nervegiftangrepet på den tidligere russiske agenten Sergej Skripal og hans datter i den engelske småbyen Salisbury i mars.

annonse

Gjennom analyse av blant annet de mistenkte agentenes lekkede passdokumenter knytter Bellingcat de to mennene til den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

I begge pass finnes det stempler som sier at informasjon ikke skal etterforskes, og den samme kryptiske tallrekken. Denne tallrekken skal ifølge Bellingcat være identisk med et telefonnummer til adressen der GRU har sitt hovedkontor i Moskva.

I tillegg er passene utstedt i 2016 av noe som kalles enhet 777001. Den benyttes kun for pass til personer som er høytstående i russiske myndigheter eller til agenter i GRU.

annonse

Et tredje pass gruppen har sjekket, som tilhører en tidligere utpekt spion, er bare 26 serienummer unna Petrovs, og er en del av samme begrensede serie.

De to navnene Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov finnes heller ikke i det russiske befolkningsregisteret før deres id-kort ble utstedt i henholdsvis 2009 og 2010.

Russland nekter for å stå bak nervegiftangrepet.

NTB-TT

edvard.stenersen@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse