Kong Harald (t.v.) og Jan Otto Myrseth hilser på hverandre i forbindelse med at Myrseth søndag ble vigslet til biskop i Tunsberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Jan Otto Myrseth tok i sin preken opp fremmedfiendtlighet da han ble vigslet til biskop i Tunsberg i Tønsberg domkirke søndag.

– Kan vi som kristne slå oss til ro når fremmedhatet rammer den ene eller andre gruppen av fremmede? Har vi ikke et særlig ansvar for å sikre at ethvert menneske blir møtt med trygghet og respekt? sa den nye biskopen i sin preken til en fullsatt domkirke, ifølge kongehusets hjemmesider.

Kong Harald deltok både i vigslingsgudstjenesten og på en mottakelse for den nye biskopen, sammen med representanter for kirke og samfunnsliv.

annonse

Kongen ble ledsaget inn i domkirken av preses i bispekollegiet, biskop Helga Haugland Byfuglien. Biskoper og prester fra inn- og utland deltok i forbønnen søndag.

Myrseth avla bispeløftet for preses, som la korset rundt halsen hans som et synlig tegn på at han nå var vigslet til biskop i Den norske kirke.

– Søker fotfeste

Byfuglien la i sin tale til den nye biskopen vekt på at mennesker i vår tid stadig søker etter fotfeste i sine liv.

– Mange søker fellesskap som favner hele livet, og der de kan være seg selv, sa hun.

annonse

– De finnes mellom oss, i gudstjenestene, de trer fram gjennom sosiale medier, i folks henvendelser til Kirkens SOS og ikke minst i Kirkens mange møter med unge som strever med sitt liv – som opplever seg mislykket og i kamp mot seg selv, sa Byfuglien.

Myrseth sa i en uttalelse tidligere i høst at det å ha tjeneste i kirken «er som å være med på et stafettlag»

– Nå er det tid for en stafettveksling, og jeg ser med spenning og forventning fram til min etappe i Tunsberg, sa han.

«Fellesskap»

På en pressekonferanse tidligere i høst slo Myrseth fast at han ikke ønsker å bli sett på som en regulerende hånd ovenfra, men som en hånd som løfter andre mennesker opp.

– Det å gå inn i en slik rolle i kirken fyller meg med stor ydmykhet, sa han.

annonse

Den norske kirke har en skatt å formidle i form av en invitasjon til et fellesskap, i et moderne samfunn der mye handler om prestasjoner og hvilken identitet du selv skaper deg, ifølge den nye biskopen.

– Vi har en invitasjon til et fellesskap, både horisontalt og vertikalt, ikke på grunnlag av hva du får til, men det som får deg hit, sa Myrseth.

61-åringen ble født i Sykkylven på Sunnmøre, tok teologisk embetseksamen i 1988 og ble ordinert året etter. Han ble i 2010 utnevnt til domprost i Bergen.

Tunsberg bispedømme dekker Vestfold og Buskerud fylker. Jan Otto Myrseth tar over bispedømmet etter Per Arne Dahl, som holdt avskjedsgudstjeneste 17. juni.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon