annonse
annonse

I trusselvurderingen for 2018 sa PST at etterretning fra land som Russland er den største trusselen mot norske interesser. Konferanser ble nevnt som mulig arena

Fredag kveld ble en russisk statsborger pågrepet på Gardermoen, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter en internasjonal konferanse om digitalisering på Stortinget der ansatte fra til sammen 34 land var til stede.

I trusselvurderingen for 2018, som ble publisert i januar, trakk PST fram nettopp konferanser og seminarer om slike temaer som et mulig mål for utenlandske etterretningsoffiserer.

annonse

– Utenlandske etterretningstjenester vil også det kommende året forsøke å rekruttere personer i Norge med tilgang til skjermingsverdige norske verdier, skrev PST.

– Som regel vil offiserene da ha en dekkstilling og et påskudd som gjør det naturlig å ta kontakt. Vi ser at etterretningsoffiserer særlig benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere slike kontakter, skrev PST.

Samtidig uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland at etterretning fra fremmede stater – spesielt Russland og Kina – utgjør de største truslene mot norske interesser i 2018. Det fikk Russlands ambassade til å reagere.

annonse

– Dette er ikke første år PST driver med å avskrekke Norges befolkning i forbindelse med den mystiske russiske trusselen, skrev de i en uttalelse til NRK.

– Spesielt meningsløs er oppfordringen om å «passe på» kolleger på jobb og henvisninger til «etterretningsoffiserer som benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon», skrev ambassaden videre.

NTB har forsøkt å kontakte den russiske ambassaden i forbindelse med fredagens pågripelse, men har så langt ikke fått svar.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon