Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
annonse
annonse

De kontroversielle og reaksjonære standpunktene som ofte fremføres fra muslimsk hold medfører at mange muslimer i Europa blir sett på med mistenksomhet. Debatten om islamisering raser over store deler av den vestlige verden, og midt oppi det hele står konvertittene, som er vokst opp i det vestlige samfunnet, men har valgt å slutte seg til islam.

I VG står en rekke konvertitter frem og forteller om sine opplevelser. Det hevdes blant annet at det særlig er kvinnene som møter hets og skjellsord. Det er særlig beskyldninger som går på at konvertittene har forrådt den norske eller vestlige kulturen som oppleves som belastende.

Foto: Skjermdump fra VGs artikkel.

– Jeg har fått høre at jeg ikke er norsk lenger, og at jeg har sviktet min egen kultur, forteller Monica Salmouk fra Moss, som konverterte til islam for fire år siden.

annonse

Kvinnene forteller VG at de opplever å ikke bli trodd når de forklarer utenforstående hvorfor de valgte å konvertere til islam. En forteller at hun blir dratt i hijaben, en annen skal ha blitt spyttet på av en middelaldrende mann.

– For noen blir det altfor absurd at en etnisk norsk kvinne ønsker å konvertere til islam. De forstår ikke at det går an å være opprinnelig norsk, og muslim, sier en kvinne som ønsker å være anonym.

Tidligere var det gjerne slik at det var norske kvinner som skulle gifte seg med muslimske menn som konvertere. VG rapporterer at det nå er en økning av menn som konverterer, etter møte med det politiske aspektet ved islam. De estimeres at det nå er 3000 nordmenn som har konvertert til islam.

– De har fått øynene opp for religion gjennom å ha lest Koranen, eller å ha studert religionsfag. Det har ført til at de har tatt et standpunkt og bestemt seg for å konvertere, sier forsker Kari Vogt fra UiO.

annonse

Sosialantropolog og daglig leder i tenketanken Minotenk, Linda Noor, sier til VG at det er lettere å være konvertitt i dag.

– Det har blitt flere og mer vanlig. Før fikk man mye oppmerksomhet om man konverterte, både blant majoriteten og blant muslimer. Nå er det ikke noe folk lager noe særlig sak ut av. Det er lettere å være konvertitt nå, slår hun fast.

En mannlig konvertitt som går under navnet Trusl Noor Ahmed Bølstad forteller at han ikke har opplevd hets noen gang, og hevder dette har sammenheng med at han heter Truls og har lys hudfarge. Dette gir Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter Truls Bøstad rett i. Han påpeker at hijaben gjør de kvinnelige konvertittene særlig synlige.

– Da blir det mer synlig. Jeg tror det er grunnen til at kvinner blir møtt med en større skepsis, sier Sultan, som også har vært generalsekretær i Islamsk Råd Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon