(Photo by Aaref WATAD / AFP)
Tyrkia får kort tid på seg til å drive ut de væpnede islamistene som har kontrollen i Idlib, etter at Tyrkia og Russland ble enige om en avtale. 

I henhold til avtalen som ble kjent i forrige uke, skal det opprettes en demilitarisert sone rundt Idlib, som er et av Syrias siste opprørskontrollerte områder mot grensen til Tyrkia.

Det betyr at en fryktet militæroffensiv fra de russisk-støttede regjeringsstyrkenes side unngås. Men det gir også Tyrkia det nær umulige oppdraget å sikre at jihadister og tunge våpen er fjernet fra sonen på kun noen uker.

Lite tid

I avtalen heter det nemlig at «radikale» grupper skal være ute av den planlagte buffersonen innen 15. oktober. De radikale gruppene det refereres til, er den jihadistiske Hayat Tahrir al-Sham-alliansen (HTS) og andre likesinnede.

I tillegg skal alle stridende i området gi fra seg tunge våpen innen 10. oktober.

– Jeg ser ikke hvordan Tyrkia skal kunne være i stand til å påtvinge viljen sin på jihadistene, sier Syria-ekspert Fabrice Balanche til AFP.

Han tror det blir svært vanskelig å iverksette avtalen, og frykter at det kan ende med at våpenhvilen brytes og at det kommer en syrisk militæroffensiv i løpet av de neste månedene.

Ruster opp – ikke ned

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er nesten 70 prosent av den planlagte buffersonen kontrollert av enten HTS, som ledes av Syrias tidligere al-Qaida-gren, eller andre jihadister.

SOHR sier også at noen av fraksjonene i området faktisk har begynt å forsterke og ruste opp sine posisjoner i området, i stedet for å trekke seg tilbake.

En AFP-korrespondent i Idlib sier mandag morgen at det ikke har vært noen tegn til at verken jihadister eller tunge våpen er trukket ut av sonen.

Jihadistene vil ikke samarbeide

HTS har ikke offisielt tatt stilling til avtalen, men deres propagandakanal Ebaa har forsøkt å så tvil rundt Tyrkias hensikter. Lørdag ble avtalen avvist av Hurras al-Deen, en mindre al-Qaida-tilknyttet gruppe i området.

Balanche tror det blir vanskelig å overtale HTS til å ruste ned.

– Om HTS forlater sine forsvarslinjer, vil de være i en ekstremt svak posisjon siden ingen vil kunne beskytte dem mot en offensiv fra det syriske regimet, forklarer han.

Balanche tror Tyrkia også vil få en vanskelig oppgave med å overbevise sine allierte på bakkenivå til å oppgi sine våpen.

Tyrkisk-støttede opprørsgrupper godtok avtalen i en uttalelse lørdag, men understrekte at de fortsatt er på vakt for «svik fra russerne, regimet eller iranerne».

(©NTB)

[email protected]