To mindreårige mistet livet i en meget alvorlig voldshandling i Prinsensgate i Trondheim sentrum mandag kveld for en uke siden. Innsatsleder Margrethe Wenseth informerte pressen om voldshendelsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Frivillige som jobber med flyktninger og asylsøkere i Trondheim har i over et år advart om at voldsomme utbrudd, vil kunne finne sted, det rapporterer NRK. Flere av dem sier at den siktede for dobbeltdrapet i Trondheim på langt nær ikke er den eneste «tikkende bomben» der ute.

– Vi har flere ganger vært i møter med representanter fra kommunen og sagt klart ifra at vi frykter at noe slikt kunne skje, sier en kvinne som har ønsket å være anonym.

NRK skriver at ansatte ved rådmannens kontor har bekreftet at det har vært jevnlige møter der denne kvinnen og andre frivillige har tatt opp ulike bekymringer knyttet til asylsøkere i Trondheim.

Mandag kveld for en uke siden ble Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) myrdet i en leilighet i byen. De hadde begge oppholdstillatelse og skal ha bodd i Norge i flere år. Den drapssiktede afghaneren er 18 år og kom til Norge i 2015, og fikk midlertidig opphold. Det tredje offeret, som også er i 18-årsalderen, er nå skrevet ut fra St. Olavs hospital. Alle de involverte skal ha kommet til Norge som såkalte enslige, mindreårige asylsøkere.

Den frivillige kvinnen NRK har snakket med bekymrer seg for at bruk av midlertidig opphold, der asylsøkeren ikke vet om de får bli i lengden, fører til at det begås grove voldshandlinger. Hun sier at hun lenge har advart mot voldsomme utbrudd fra de såkalte «oktoberbarna», fordi de ikke er garantert permanent opphold i landet. Den drapssiktede 18-åringen skal være et av disse «oktoberbarna».

– Vi frykter at noe lignende kan skje igjen, hvis vi ikke tar deres psykiske helse på alvor. Dette er mennesker som er i en fortvilt situasjon, som ikke har noe håp igjen, sier kvinnen.

En tidligere verge til den siktede, som heter Ine Johannessen, skylder på det norske samfunnet, og påstår at dette er «et resultat av en villet politikk».

– Jeg har fulgt denne gutten gjennom hele asylprosessen. Jeg kan ikke si noe på grunn av taushetsplikten min, men jeg vet hvilken behandling han, og andre afghanske mindreårige, har vært utsatt for gjennom de siste årene. Og hvordan deres liv har vært på vent, sier Johannessen til NRK.

NRK skriver at ansatte i kommunen bekrefter at situasjonen oppleves som ekstra belastende for de som har fått midlertidig opphold og de som har fått avslag. De ansatte skal angivelig være dypt bekymret for denne gruppen, og det påstås være mye frustrasjon, sinne og usikkerhet blant disse såkalte enslige mindreårige.

– Uten noen gang å ha vært i en sammenlignbar situasjon, kan ingen forstå, men alle kan innse – både som ansatt og som medmenneske – hvilken fortvilelse og frykt en slik utrygghet gir, sier Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune.