Illustrasjonsbilde. Rukaya Begum, som tilhører rohingya-minoriteten, etter at hun flyktet fra Myanmar sammen med sønnen Mahbubur Rehman (t.v.) og datteren Rehana Bibi (t.h.). Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix

En militant Rohingya-gruppe kalt Arsa utførte en massakre på hinduer i Rakhine-provinsen i Myanmar i fjor, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

annonse

Flere titalls beretninger til Amnesty fra vitner og overlevende etter angrepene har beskrevet i detalj hvordan opptil 99 hinduistiske menn, kvinner og barn ble drept av Arsa-krigere bevæpnet med kniver, sverd og jernstenger. Kun de som sa seg villige til å konvertere til islam fikk beholde livet.

Angrepene skal ha funnet sted 25. august i fjor. Raj Kumari er en av de som var vitne til angrepet. Han forteller blant annet at ofrene ble tvunget til å ikke se på sine angripere.

– De slaktet mennene. Vi ble fortalt at vi ikke fikk se på dem. De hadde kniver. De hadde også noen spader og jernstenger. Vi gjemte oss i buskene der og kunne se litt. Min onkel, min far, min bror, de ble alle slaktet, forteller Kumari.

Et annet vitne, Formila, fortalte Amnesty at de tok med seg mennene for å drepe dem, og kom tilbake med blod på sine sverd.

annonse
annonse

– Jeg så menn som holdt hodene og håret på kvinnene, og andre som holdt kniver. Og de skar over halsen på dem, forteller hun.

Arsa er en gruppe militante Rohingya-muslimer som er trent for krigføring. Det er estimert at det finnes flere hundre av dem. Gruppen skal ha blitt dannet i 2012.

Rapporten fra Amnesty kan komme til å skape kontrovers, da den understøtter Myanmars militære ledelses påstander om at deres militære kampanje i Rakhine fjor var et svar på Arsa-muslimenes overgrep på lokalbefolkningen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.