annonse

Den saudiledede koalisjonen som fører krig mot houthiene i Jemen, lover å åpne nødhjelpskorridorer mellom de to opprørskontrollerte byene Hodeida og Sana.

– Koalisjonen samarbeider med FNs nødhjelpskontor (OCHA) i Jemen for å etablere en trygg, humanitær korridor for å sikre leveranser av nødhjelp mellom Hodeida og Sana, sier talsmannen Turki al-Maliki.

Ifølge Maliki tas det sikte på å etablere tre ulike ruter mellom de to byene. Langs disse skal det transporteres nødhjelp mellom klokka 6 om morgenen og 18 om kvelden. Når korridorene kan tas i bruk, er ikke kjent.

annonse
Viktig havneby

Houthi-opprørerne tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i 2015 og kontrollerer også havnebyen Hodeida, der over 80 prosent av alle forsyninger til det krigsherjede landet tas inn.

Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er 22 millioner mennesker i Jemen nå helt avhengige av mat utenfra, og for 8,4 millioner av dem står det mellom liv og død.

Byen har de siste månedene vært under kraftige angrep fra den saudiledede koalisjonen, og FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot følgene.

Må heve stemmen
annonse

Redd Barna frykter at en hel generasjon vil gå tapt i Jemen og viser til at det er 5,2 millioner barn blant dem som står på randen av en sultkatastrofe.

– Millioner av barn vet ikke om eller når de får sitt neste måltid, slo hjelpeorganisasjonens internasjonale generalsekretær Helle Thorning-Schmidt nylig fast.

Mandag fulgte hun opp og utfordret verdens ledere som er samlet under høynivåuken i FNs hovedforsamling i New York.

– Vi ber dem innstendig om å heve stemmen og forsvare internasjonal humanitær lov og gjøre det klart at brudd på denne ikke vil bli godtatt, sier hun.

Sjokkerende økning

Over 10.000 mennesker er drept siden den USA-støttede og saudiledede koalisjonen gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager den saudiledede koalisjonen for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter gjort.

– Økningen i volden i Jemen har vært sjokkerende, med blant annet bombing av skolebusser og sykehus, sier Thorning-Schmidt.

– Når barn blir gjort til mål og drepes, eller når sult brukes som våpen i krig, må verden heve stemmen og gjøre alt i sin makt for å stille de skyldige til ansvar. Tiden renner nå ut for barna jeg har møtt i Jemen, sier hun.

annonse

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse