Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, det gamle NTH bygget t.h. (før Norges Tekniske Høgskole) Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX
annonse
annonse

For om lag en uke siden rapporterte Resett om dobbeltdrapet i Trondheim, der to afghanske asylinnvandrere ble myrdet av en tredje afghaner. Alle skal de ha kommet til Norge som såkalte enslige, mindreårige asylsøkere.

Resett intervjuet i den forbindelse en forsker ved NTNU, førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid, Øyvind Eikrem. Han understreket overfor Resett at slike hendelser er å forvente, da dette dreier seg om unge menn som kommer fra veldig voldelige forhold nordmenn flest sliter med å forstå, og dette preger afghanernes psykiske helse og deres adferd i Norge.

Det at Øyvind Eikrem uttaler seg til Resett har ikke gått upåaktet hen i korridorene på NTNU, og det er tydelig at ikke alle ved Eikrems institutt er like begeistrede for artikkelen.

annonse

Resett har i løpet av de siste dagene mottatt flere e-poster fra personer ansatt ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU. I en av e-postene hevdes det at Eikrem skal ha skrevet et meningsinnlegg i Resett, og at dette ble publisert før intervjusaken han figurerte i, noe som ikke stemmer. Resett ble først kopiert inn i denne e-postkorrespondansen for å avkrefte dette.

Det var professor Edgar Marthinsen ved Institutt for sosialt arbeid som hevdet at det ble publisert et meningsinnlegg skrevet av Eikrem selv i Resett, like før selve intervjuet ble publisert. I e-postkorrespondansen skriver Marthinsen at en «Rolf sier han har lastet den ned». Senere er det kommet en e-post fra Rolf Thore Wold, der sistnevnte presiserer at han kun har sett en artikkel, og at dette var intervjuet av Eikrem, skrevet av undertegnede.

Professor Edgar Marthinsen står likevel fast ved påstanden om meningsinnlegget. Han forteller Resett at han ble gjort oppmerksom på det mystiske innlegget av en kollega.

annonse

– Det lå på meninger, med bilde av Eikrem. Og det ble tatt bort da intervjuet kom senere. Jeg fikk en henvendelse av en kollega på det, og da kikket jeg på den. Jeg er helt sikker, og jeg er ikke senil. Da meningsinnlegget ble byttet kom i stedet din artikkel opp da jeg klikket på lenken jeg fikk, sier Marthinsen.

Resett-redaktør Helge Lurås avkrefter at et slikt meningsinnlegg er blitt publisert.

– Øyvind Eikrem har ikke hatt et leserinnlegg i Resett, slår Lurås fast.

Senere er det kommet flere e-poster i denne korrespondansen, også fra Eikrems instituttleder Riina Kiik. Hun gjør det klart at hun ser svært alvorlig på Eikrems medvirkning i Resetts nyhetssak i en e-post rettet til Eikrem selv, som Resett og en rekke personer ved NTNU også har mottatt.

– Jeg ønsker gjerne at ting avklares, hvis det er noe å avklare på møte og muntlig, og ikke via e-post. Og hva gjelder omdømme, så er hele instituttets omdømme blitt skadet fordi du står frem som forsker og førsteamanuensis ved ISA, heter det i e-posten fra Eikrems sjef.

Kiik beklager at Resett fikk tilsendt e-posten fra henne.

– Jeg skulle ha fjernet din e-postadresse fra mottagerne, det er beklagelig at du mottok e-posten, sier hun til Resett.

– På hvilken måte har Eikrems innspill overfor Resett skadet instituttets omdømme?

annonse

– Det er flere kollegaer som har meldt ifra og vært bekymret for at instituttets omdømme er skadet. Folk synes det er merkelig. Jeg står som ansvarlig for dette instituttet, og det er ikke ønskelig at ansatte går ut mot sårbare grupper i egenskap av sin stilling her. Han kunne ha gjort dette i sitt eget navn, men blandet i stedet instituttet i hans politiske standpunkt. Han har heller ikke forsket på innvandrere.

– Men hva er det rent konkret du reagerer på i Eikrems uttalelse?

– Jeg trenger ikke beklage eller forklare meg. Jeg har sagt hva jeg mener.

Riina Kiik synes ikke det er relevant for saken at Øyvind Eikrem jobber ved institutt for sosialt arbeid. På spørsmål om hvorvidt en forsker ved hennes institutt har anledning til å uttale seg til pressen med faglige innspill advarer hun for hvilke konsekvenser dette kan få.

– Han har rett til å ytre seg, men han må være klar over at det har konsekvenser, slår hun fast.

Kiik forteller at hun ikke synes det er en stor sak at hun sendte e-posten inneholdende den alvorlige påstanden til Resett.

annonse

– Jeg opplever ikke dette som noen stor sak. Jeg har ikke sagt at dette var galt gjort, og jeg må ta vare på Øyvind, men jeg må også ta vare på instituttet. Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken mer, sier hun.

Resett har kontaktet NTNU-rektor Gunnar Bovim for en kommentar, og er blitt lovet at skolen vil komme tilbake til saken senere denne uken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon