President Donald Trump hamret onsdag løs på Iran under et FN-møte han selv var satt til å lede. Også Kina fikk gjennomgå.
Flere allierte land, som Frankrike og Sverige, tok til motmæle, og møtet viste med all tydelighet den utenrikspolitiske splittelsen som har vokst fram mellom USA og Europa.
Den amerikanske presidenten anklaget Iran for å være «verdens ledende sponsor av terror», og for å oppildne «konflikter både i Midtøsten-regionen og langt utenfor».
Han benyttet også anledningen til å raljere over atomavtalen, som han mener har gjort Iran til et mer aggressivt land.
– I årene siden avtalen ble signert, har Irans aggresjon bare økt. Regimet har brukt nye midler til å støtte terrorisme, bygge missiler som kan frakte atomvåpen, og nøre oppunder kaos, sa Trump.
Han truet også igjen alle som bryter USAs sanksjoner.
– Enhver person eller virksomhet som ikke retter seg etter de amerikanske sanksjonene mot Iran, vil oppleve alvorlige konsekvenser, sa Trump.
Trump trakk tidligere i år USA fra atomavtalen, som ble framforhandlet i 2015 for å sikre at Iran ikke skaffer seg atomvåpen. I august gjeninnførte USA sanksjonene mot landet, og i november trappes de opp slik at også Irans oljeeksport rammes.
Trumps Iran-politikk er stikk i strid med hva Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina og Russland ønsker. De var alle med på å inngå atomavtalen og ønsker å beholde den. Så sent som mandag varslet EU at unionen vil etablere betalingskanaler som skal bidra til at Iran fortsatt skal kunne eksportere olje.
På vei til onsdagens møte sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström at EU-landene vil forsvare atomavtalen. Hun tror også at USA vil mislykkes med sin tilnærming.
– Vi har forsøkt sanksjoner i årevis, i flere tiår. Vi forsøkte isolasjon, og det ga bare de mest konservative kreftene i Iran mer makt, sa hun.
Selv om Trumps hardeste ord var forbeholdt Iran, rettet han også kritikk mot Kina, som han hevder vil forsøke å blande seg inn i høstens mellomvalg til Kongressen.
– De ønsker ikke at jeg skal vinne for jeg er den første presidenten som noensinne har utfordret Kina på handel, og vi vinner når det gjelder handel. Vi vinner på alle plan, framholdt Trump.
Kinas utenriksminister Wang Yi rykket få minutter senere ut og avviste anklagene.
– Vi har aldri blandet oss inn i andre lands interne affærer, og kommer aldri til å gjøre det, sa han.
USA hadde på forhånd varslet at onsdagens møte i Sikkerhetsrådet utelukkende skulle handle om Iran. Men dagsordenen ble utvidet til å omfatte masseødeleggelsesvåpen og arbeid for å hindre spredning av atomvåpen.
Da Trump tok ordet i FNs mektigste organ, kom han også inn på flere andre temaer.
Blant annet takket han både Iran, Russland og Tyrkia for å ha utsatt militæroffensiven mot den opprørskontrollerte syriske provinsen Idlib. Han takket også Tyrkia for å ha hjulpet til med å forhandle fram en demilitarisert buffersone i Idlib med Russland, som foreløpig ikke er på plass.
Samtidig kritiserte han både Iran og Russlands støtte til Syrias president Bashar al-Assad.
– Det syriske regimets nedslakting er gjort mulig av Russland og Iran, sa Trump.
Også Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May deltok på møtet i Sikkerhetsrådet. Iran hadde ikke bedt om taletid, med landets president Hassan Rouhani skulle kort tid etter holde en pressekonferanse.
Barack Obama er den eneste tidligere amerikanske presidenten som selv har ledet møter i Sikkerhetsrådet. Obama ledet ett møte i 2009, og ett i 2014.
(©NTB)