TV 2 AS inngår nå avtale med staten i fem år. Illustrasjonsfoto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
annonse
annonse

Staten vil kompensere for kostnadene knyttet til TV 2s oppdrag som kommersiell allmennkringkasting med et bidrag på inntil 135 millioner per år i fem år.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) og TV 2-sjef Olav Sandnes undertegnet onsdag avtalen mellom TV 2 AS og staten ved Kulturdepartementet om kommersiell allmennkringkasting.

TV 2 må årlig dokumentere at kravene i avtalen er oppfylt og også årlig dokumentere behovet for kompensasjon. Medietilsynet vil føre tilsyn med avtalen og kan dersom TV 2 ikke oppfyller kravene, ilegge kanalen sanksjoner.

annonse

Grande understreker at det norske mediemangfoldet trenger et reelt alternativ til NRK.

– Dette er en milepæl for mediepolitikken. Denne avtalen sikrer en god nyhetsproduksjon fra et mediemiljø utenfor Oslo. Det er essensielt for mediemangfoldet, sier hun.

– Vi i TV 2 er glade for at avtalen med staten er kommet på plass og ser fram til fortsatt å fylle rollen som kommersiell allmennkringkaster, sier Sandnes.

250 millioner på film og drama
annonse

Av avtalen fremgår det at flertallet av de redaksjonelle beslutningene skal tas 100 kilometer utenfor Oslo, i praksis i Bergen. Det er også et krav om at flertallet av de redaksjonelt ansatte i både hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen skal ha sitt arbeidssted utenfor Oslo.

– Det er etablert et regnskapsmessig skille mellom TV 2s allmennkringkastings­virksomhet, som skal støttes med offentlige midler, og annen virksomhet, som faller utenfor oppdraget, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Det fremgår også at TV 2 skal ha daglige nyhetssendinger, tilby norskspråklig barne-TV og programmer for unge og bruke minst 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama i avtaleperioden.

Innholdet skal tilbys på én lineær tv-kanal, og i tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på internett.

Mange krav

TV 2 må også oppfylle en rekke krav som ikke dekkes med støtte fra staten. Det dreier seg blant annet om at programtilbudet skal baseres på prinsippene for allmennkringkasting, og at tilbudets profil skal være av allmenn karakter og interesse.

Det skal dessuten tilbys programmer for både brede og smale grupper, og norskspråklige programmer skal utgjøre minst halvparten av sendetiden.

annonse

Samtidig skal begge de offisielle norske målformene benyttes, og programtilbudet skal ha tematisk bredde på minst fem programkategorier av en viss hyppighet og et visst omfang.

Programtilbudet må også ha sjangermessig bredde, både når det gjelder sammensetningen av programkategorier og sammensetningen innenfor den enkelte programkategori.

TV 2 AS inngår nå avtale med staten i fem år. TV 2s allmennkringkastingsoppdrag vil være forpliktende i hele avtaleperioden. Avtalen vil tre i kraft 1. januar 2019 og vare fram til 31. desember 2023.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon