Frankrikes president Emmanuel Macron mener Iran bør kunne fortsette å selge olje. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrikes president Emmanuel Macron mener Iran bør tillates å fortsette salget av olje, og oppfordrer til dialog.

– Det vil være bra for prisen på olje om Iran selger det. Det er bra for freden, og det er bra for den internasjonale prisen på olje, sa Macron til reportere etter FNs hovedforsamling tirsdag.

Frankrike og andre europeiske land jobber med å finne en måte som tillater bedrifter å fortsette forretningsvirksomhet i Iran, i håp om å unngå ytterligere sanksjoner fra USA.

annonse

USAs president Donald Trump varslet i mai at USA trekker seg fra atomavtalen fra 2015, noe som har ført til at Iran igjen er rammet av amerikanske sanksjoner. Den første runden med sanksjoner ble innført i august, mens den neste, som vil ramme iransk oljeeksport, er ventet å tre i kraft i november.

– Hva vil føre til en virkelig løsning av situasjonen i Iran og hva har allerede stabilisert det? Loven om de sterkeste? Press fra kun én side? Nei!, mener Macron.

– Vi vet at Iran var på en vei mot atomvåpen, men hva stoppet det? Wien-forliket, sier Frankrikes president og sikter til atomavtalen som ble tegnet i Østerrikes hovedstad.

annonse

USAs president Trump uttalte tirsdag at Irans ledere «sprer kaos og død», og ba «alle land i verden om å isolere det iranske regimet».

– Vi bør ikke forverre regionale spenninger, men heller gjennom dialog og multilateralisme strebe etter en bredere agenda som tillater oss å ta opp bekymringer forårsaket av Irans politikk – atomvåpen, ballistisk og regionalt, sa Macron tirsdag.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon