Illustrasjonsbilde. Foto: REUTERS/Stringer

På tirsdag ble det avfyrte flere skudd da den marokkanske Marinen oppdaget speedbåter som forsøkte å smuggle migranter fra kystbyene Tetouan til Spania. Ifølge lokale medier skal skuddene som ble avfyrt ha drept en dame og såret tre andre migranter.

annonse

Marokkansk politi arresterte også 2 spanske statsborgere som angivelig skal ha vært kapteiner på fartøyet.

Ifølge det marokkanske innenriksdepartementet drev båten med ulovlig transport av migranter.

Det er andre gang på få dager at den marokkanske marinen griper inn for å stanse en båt som antas å frakte migranter over Middelhavet.

Antall mennesker som forsøker å ta seg fra Nord-Afrika til Spania, har økt som følge av at ruten mellom Libya og Italia er blitt stadig vanskeligere å bruke. Det skyldes at den libyske kystvakten tvinger båter tilbake til Libya, og at den italienske regjeringen har stengt havnene sine for private redningsbåter. Risikoen for å drukne på vei til Europa har også økt markant det siste året melder NTB.

Hendelsen har skapt sterke reaksjoner blant marokkanske foreldre da det ofte er både mindreårige og voksne som begir seg på ferden mot Europa. Flere videoer har blitt delt på sosiale medier som viser migranter som filmer sin ulovlige ferd mot Europa.

Øker beredskapen

Marokkanske myndigheter sier de har økt innsatsen i kampen mot båtmigranter og etablerte smuglernettverk.

Etter en pressekonferanse avholdt av myndighetene, sa talsmann Mustapha EL Khalfi at siden slutten av august har marokkanske myndigheter hindret omlag 54.000 forsøk på ulovlig innvandring til Europa.

El Khalfi sa videre at bare rundt 13% av de udokumenterte migrantene som forsøkte å ta seg ulovlig til Europa i 2018 var marokkanske statsborgere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.