Illustrasjonsbilde. Foto: REUTERS/Stringer
annonse
annonse

På tirsdag ble det avfyrte flere skudd da den marokkanske Marinen oppdaget speedbåter som forsøkte å smuggle migranter fra kystbyene Tetouan til Spania. Ifølge lokale medier skal skuddene som ble avfyrt ha drept en dame og såret tre andre migranter.

Marokkansk politi arresterte også 2 spanske statsborgere som angivelig skal ha vært kapteiner på fartøyet.

Ifølge det marokkanske innenriksdepartementet drev båten med ulovlig transport av migranter.

annonse

Det er andre gang på få dager at den marokkanske marinen griper inn for å stanse en båt som antas å frakte migranter over Middelhavet.

Antall mennesker som forsøker å ta seg fra Nord-Afrika til Spania, har økt som følge av at ruten mellom Libya og Italia er blitt stadig vanskeligere å bruke. Det skyldes at den libyske kystvakten tvinger båter tilbake til Libya, og at den italienske regjeringen har stengt havnene sine for private redningsbåter. Risikoen for å drukne på vei til Europa har også økt markant det siste året melder NTB.

Hendelsen har skapt sterke reaksjoner blant marokkanske foreldre da det ofte er både mindreårige og voksne som begir seg på ferden mot Europa. Flere videoer har blitt delt på sosiale medier som viser migranter som filmer sin ulovlige ferd mot Europa.

annonse

Øker beredskapen

Marokkanske myndigheter sier de har økt innsatsen i kampen mot båtmigranter og etablerte smuglernettverk.

Etter en pressekonferanse avholdt av myndighetene, sa talsmann Mustapha EL Khalfi at siden slutten av august har marokkanske myndigheter hindret omlag 54.000 forsøk på ulovlig innvandring til Europa.

El Khalfi sa videre at bare rundt 13% av de udokumenterte migrantene som forsøkte å ta seg ulovlig til Europa i 2018 var marokkanske statsborgere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon