Illustrasjonsbilde. REUTERS/Carlos Barria TPX
annonse

I en tale til FNs generalforsamling på tirsdag tok president Donald Trump til orde for en verden av nasjonalstater som kunne dyrke sin egen «tro og tradisjoner». USA har ikke tenkt til å fortelle dere «hvordan dere skal leve, jobbe eller tilbe,» sa han. «Det eneste vi ber om er at dere respekterer vår suverenitet til gjengjeld.»

Trump startet og avsluttet talen med å kritisere globaliseringen, overnasjonale institusjoner og migrasjon. Han avviste FNs migrasjonsavtale og den internasjonale straffedomstolen. «Verden er et bedre sted, menneskeheten er bedre, på grunn av denne vakre konstellasjonen av nasjoner,» sa Trump.

Han fortsatte: USA «vil alltid velge uavhengighet og samarbeid fremfor global styring, kontroll og dominans. (…) Suverene og uavhengige nasjoner er den eneste plattformen hvor frihet har overlevd, demokratiet har vedvart og fred noensinne har blomstret.»

annonse

Trump gikk også til knallhardt angrep på Kina på grunn av proteksjonisme samtidig som de i tiår etter tiår hadde nytt godt av åpen tilgang til USAs marked. Derfor ville USA ytterlige øke tariffene på kinesiske varer. Han rettet også hard kritikk mot OPEC for å holde skyhøye oljepriser samtidig som de ble «beskyttet» av USA. Som forventet forsvarte Trump sanksjonspolitikken mot Iran og varslet nye, kraftige sanksjoner i nær fremtid.

Redaktør Helge Lurås sier i en kommentar til Resett at Trumps tale sett i en vestlig tradisjon var «banebrytende» og at den «følger opp det budskapet Trump gikk til valg på i 2016».

– I snart tjue år har den ene vestlige lederen etter den andre stått på podiene i FN og snakket ned nasjonalstatene og tatt til orde for at makt og myndighet skal overføres til overnasjonale organer utenfor folkevalgt kontroll. Deres ideologi har vært «globalismen» og universalismen.

Trump tar avstand fra alt dette, sier Lurås, som mener Trump i denne talen snakket med en ro og autoritet som han til tider før har manglet.

– Mitt inntrykk er at Trump trodde på det han selv sa.

– For de andre vestlige lederne er USAs nye politiske kurs omtrent ufattbar. De er så sauset inn i troen på globaliseringens fordeler og nasjonalstatens bakstreverske natur at de nesten må klype seg i armen for å kunne tro at det som nå sies fra Donald Trump, er virkelig, avslutter Lurås.

annonse

Trumps tale til FN kan sees her, eller i sin helhet leses her.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.