Arbeiderpartiets ledelse presenterer i tirsdagsutgaven av VG syv punkter, som angivelig skal løfte dem opp til «maktens tinde» igjen. Til forveksling kan forslagene se ut til å være en del av SVs partiprogram.
1. Tre-fire milliarder kroner mer til kommunene.
2. Profitt-nei: Omsorgstjenester, men også oppgaver som rengjøring, kjøkken og renovasjon bør bli utført av kommunalt ansatte.
3. Mål om heltidsjobber til alle på deltid som ønsker full jobb i kommunene.
4. Ukentlig aktivitetstid til alle eldre, også de som bor hjemme.
5. Sportsutstyrs-bibliotek i alle landets kommuner.
6. Flere barn på aktivitetsskole.
7. Bruke innkjøpsmakt for å stanse useriøse aktører.
Noen vil nok undre seg over om nettopp disse punktene er det viktigste for velgerne generelt eller om det er stemmekrigen på venstresiden som er det egentlige målet.
Men har egentlig AP lyttet til velgerne sine? For AP har etablert en såkalt forslagskasse på sin hjemmeside . Her kan den som vil fremme forslag til partiet om ønskelig politikk og saker man vil ha fokus på. Andre har anledning til å stemme frem de innkomne forslagene som de føler er viktigst. Man må anta at dette er APs måte å «ta pulsen på folket», for så å integrere forslagene i sin politikk.
Men spørsmålet som reiser seg etter gårsdagens presentasjon av kjernesakene for APs stemmesanking, er om de i det hele tatt har kikket i forslagskassen. Hvis en skal tro forslagene og stemmeavgivningen der, så er det «Egenandel ved Tannhelse», Acer, EØS-avtalen og Forsvaret av Norge noen av sakene som opptar folk mest. Disse glimrer med sitt fravær i APs syv punkter.
En av Resetts lesere gjorde oss oppmerksom på APs «familie- og likestillingspolitikk» og refererte til APS «forslagskasse». Der ser vi mange innspill om velgernes misnøye med barnevernet og ønske om en gjennomgang av det, et tema som frembringer mange forslag og stemmer fra andre.
Resett tok telefonkontakt med Siri Storstein Hytten, pressekontakt for Jonas Gahr Støre (AP), i et forsøk på å få klarhet i saken. Hytten ba om å få en sitatsjekk på spørsmålene vi stillte, noe hun fikk på email og sms, men dessverre vedkjente hun seg ikke svarene vi opprinnelig fikk muntlig. Her følger spørsmålene vi stillte henne, som hun svarte på, men i ettertid ikke vedkjente seg å ha besvart slik vi oppfattet det:
– I VG i dag står det at AP-ledelsen har lagt sin valgkampstrategi og har plukket ut syv saker som dersom skal vinne velgerne med under kommune- og fylkestingsvalget 9. september neste år. Er ikke det i sterk kontrast til de sakene som opptar folk mest i partiets forslagskasse?
– Men disse syv punktene samsvarer ikke med forslagene som er kommet inn til partiets forslagskasse, hvordan kan det ha seg?
Resett kan bare spekulere i årsaken til at Hytten ikke vedkjente seg sine egne svar på disse spørsmålene. Muligens hadde noen i Arbeiderpartiet reagert på at hun uttalte seg til Resett i det hele tatt og ba henne ro seg unna.
I etterkant av samtalen med Siri Hytten sender hun oss en sms hvor hun blant annet sier at listen Resett refererer til over mest hyppige temaer ikke er riktig. Hun sender oss en ny liste. Listen vi mottok fra henne ser du til høyre. Den forteller lite om «topics», noe de fleste vil være interessert i. Til eksempel viser de til at de har fått 544 forslag om «vei-bane-transport og kollektiv». Men var de alle det samme forslaget? Sannsynligvis ikke.
Resett har anvendt dynamikken på APs forslagside dittforslag.no. Der har man muligheten å sjekke hvilke enkeltforslag som har fått mest stemmer av de som har kunnet velge mellom alle forslagene. Da ser bildet noe annerledes ut enn den oversikten vi mottok fra AP. Noen av forslagene bærer preg av å være lokalpolitiske som nok er viktig for kommunevalget, men det eksisterer også viktige nasjonalpolitiske forslag med forskjellig tittel men om samme sak, så som til eksempel diskusjonen rundt ACER.
Det er uten tvil det Norge som vi alle ser i dag som opptar de, som kanskje forgjeves, har oversendt forslag til APs politikere. Her er linken til APs forslagskasse for den som ønsker å hjelpe AP til å fokusere på det folk virkelig ønsker.