EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
annonse

EU må få stopp på den nasjonale suvereniteten over finanspolitikken til de ulike medlemmene i eurosonen dersom unionen skal få stopp på «populismen», ifølge EU-kommisjonen.

EUs sjef for økonomiske affærer, Pierre Moscovici, har sagt at «mer fremgang i europeisk integrasjon» er nødvendig for å bli kvitt «populismen» som han mener er «en stor trussel for det liberale demokratiet, for rettsstaten og europeiske verdier».

– Å ha et budsjett for eurosonen er absolutt avgjørende om vi vil adressere utfordringen med populisme, og det brennende spørsmålet om ulikhet, sa Moscovici i et intervju med Euractiv.

annonse

Kommisæren er selv født fra Paris, og var i sin ungdom medlem av Den revolusjonære kommunistligaen i Frankirke. Nylig gikk han hardt ut mot så kalte populister, og hevdet at dagens debattklima ligner debattklimaet på 1930-tallet.

Han støttes av blant andre Emmanuel Macron, som er en av de fremste forkjemperne for et føderalt EU. Den franske presidenten har krevd en «dyptgående transformasjon» av eurosonen, som vil innebære at de 19 medlemslandene blir låst sammen med en felles finansminister, et budsjett og et parlament. En føderal eurosone. Dette vil bety at medlemslandene må gi avkall på sin selvstendighet.

Erkeglobalisten Macron har sagt at de «øke presset» for å få på plass irreversible endringer før valget til EU-parlamentet neste år da de frykter at partier som vil bevare nasjonalstatene kommer til å gjøre et godt valg og være til hinder for dannelsen av en EU-superstat.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse