Med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ved side sa Tysklands statsminister Angela Merkel fredag at det fortsatt er dype uenigheter med Tyrkia.
Erdogan innledet fredag et tre dager langt statsbesøk i Tyskland med en samtale med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier før han hadde lunsj med Merkel.
På pressekonferansen etter lunsjen sa Merkel at hun holder presset oppe på Tyrkia for å løslate flere tyskere som sitter i tyrkiske fengsler etter kuppforsøket i 2016.
Pågripelsene har vært et av de viktigste irritasjonsmomentene i forholdet mellom de to landene. Tyskland sier at 35 tyskere ble pågrepet av politiske grunner. De mest kjente er løslatt, men fortsatt sitter fem fengslet.
Merkel gjorde det klart at begge land har stor interesse av et godt forhold, men når det gjelder hvordan et demokrati fungerer, er det dype meningsforskjeller.
Erdogan på sin side sa at han venter bedre samarbeid med Tyskland i kampen mot det han kaller terrorister, som for eksempel kurdiske opprørere og folk som anklages for tilknytning til det feilslåtte kuppet.
Han sa at tusener av militante kurdere og hundrevis av mennesker med tilknytning til den muslimske predikanten Fethullah Gülen bor i Tyskland. Tyrkerne beskylder Gülen for å stå bak kuppforsøket.
Erdogan ba samtidig Tyskland respektere Tyrkias rettssystem når spørsmålet om fengslede tyskere kommer på bane.
En kjent tyrkisk journalist som lever i eksil i Tyskland, Can Dündar, som tidligere var redaktør av opposisjonsavisa Cumhuriyet, holdt seg borte fra pressekonferansen etter at han fikk høre at Erdogan ville avlyse den om han dukket opp.
Han sa han stolte på at tyske journalister ville stille spørsmål på hans vegne.
På pressekonferansen ba Erdogan Tyskland utlevere Dündar. Han kalte ham en spion som tyrkisk rett har dømt til fem års fengsel.
– Det er vår grunnleggende rett å be om utlevering av en slik kriminell, sa han.
En statlig tyrkisk avis skrev fredag at Tyrkia har gitt Tyskland en liste over 69 såkalte terrorister, inkludert Dündar, som de krever utlevert. Som vedlegg la de bilder av dem mens de går eller kommer til sine leiligheter i Tyskland.
På pressekonferansen kunngjorde Merkel også at hun håper å få i stand et firesidig møte mellom Tyrkias, Russlands og Frankrikes presidenter og henne selv for å drøfte situasjonen i Syria.
Erdogan kom på et tre dager langt statsbesøk i Tyskland torsdag og hadde sine første møter med Steinmeier og Merkel fredag.
Hos Steinmeier på Bellevue-slottet i Berlin ble han mottatt på rød løper og med stram militær æresvakt
Steinmeier uttrykte håp om at besøket kan bidra til å lette litt på det anstrengte forholdet mellom Tyrkia og Tyskland, men han understrekte likevel at besøket ikke er uttrykk for en normalisering.
– Det er vi langt ifra. Men det kan være en god start, sa han.
De to landene er strategisk viktige for hverandre. Tyrkia setter sin lit til at Tyskland og EU skal bidra til å løse landets dype økonomiske problemer, mens Tyskland og EU stoler på at Tyrkia skal holde tilbake titusener av flyktninger som ønsker seg videre til Europa.
Men de to landene har kommet i konflikt med hverandre på en rekke områder, og Erdogan har gått så langt som å anklage tyske tjenestemenn for å oppføre seg som nazister.
Mange tyskere mener det er for tidlig å invitere Erdogan på statsbesøk, og det har vært en rekke demonstrasjoner mot besøket flere steder i landet. Han har en rekke ganger tidligere besøkt Tyskland, der det bor flere millioner tyrkere.
(©NTB)