Tsunami illustrasjon, Foto: AP / NTB scanpix

Dødstallet etter jordskjelvet og tsunamien på Sulawesi i Indonesia er oppjustert til 832, melder indonesiske myndigheter.

Lørdag opererte myndighetene med et tall på 420 døde, men tallet ventes fortsatt å stige mye siden redningsmannskapene ennå ikke har nådd fram til flere områder som er rammet.

De fleste av dødsfallene som er registrert hittil, er i byen Palu, som ble rammet av tre meter høye bølger etter at jordskjelvet først hadde lagt en rekke bygninger i grus.

Tallet inkluderer også elleve som er registrert i byen Donggala, der informasjon først begynte å bli tilgjengelig søndag.

Første bilder

Metro TV brakte søndag de første bildene fra Donggala, der noen hus langs stranda var smadret, men der en innbygger fortalte at folk flest i byen hadde tatt seg opp i høyden etter skjelvet og derfor reddet seg fra tsunamien.

Jordskjelvet rammet kysten av Sulawesi med en styrke på 7,5 fredag kveld, og en stund etter ble kysten rammet av en tsunami, en halv time etter at tsunamivarselet ble opphevet.

I Palu var bølgen over tre meter høy, men enkelte steder er det meldt om seks meter høye bølger.

Myndighetene har ennå ikke nådd fram til en rekke andre steder enn Palu og Donggala, fordi veiene er ødelagt. De har heller ikke fått kontakt med enkelte av stedene etter at all kommunikasjon var brutt.

Plyndrer supermarkeder

I Palu er hjelpen så vidt begynte å komme, og de militære har ankommet med hunder som er satt inn i letingen etter overlevende i ruinene. Ved et hotell i byen er så mange som 150 mennesker savnet.

Men fortvilte mennesker hadde ikke tid til å vente på hjelpen. Hundrevis av desperate mennesker har plyndret supermarkeder og bensinstasjoner i Palu, mens hjelp bare så vidt er begynt å komme til området der det er akutt mangel på vann, mat og drivstoff.

Horder av mennesker klatret over sperringene rundt ruinene av et supermarked i sentrum av Palu, og menn og kvinner dro av gårde med kurver og poser fulle av kjekspakker, potetgull, bleier, gassflasker og andre varer.

– Det er ikke kommet noe hjelp, vi må spise. Vi har ikke noe valg, vi må ha mat, ropte en mann, mens en annen ropte at det er krise.

Lignende scener utspilte seg ved en bensinstasjon der folk forsøkte å tappe bensin i kanner og flasker.

– Alt føles vanskelig. Hvert minutt kommer ambulanser med døde. Det er mangel på rent vann, og overalt blir supermarkedene plyndret, sier 35 år gamle Risa Kusuma som har søkt seg til et evakueringssenter med sitt spedbarn.

Tør ikke sove inne

Blant knekte trær, veltede biler, hus som er rast sammen som trekkspill, og bygningsrester som er kastet 50 meter innover land, forsøker folk å summe seg og få en idé om omfanget av ødeleggelsene.

Mange tør ikke sove innendørs på grunn av etterskjelvene, og det er vokst fram store leirer av improviserte skur laget av bambus på idrettsbaner rundt Palu.

Satellittbilder viser store ødeleggelser i havneområdene langs kysten, med store skip kastet opp på land, brygger og broer i ruiner og konteinere slengt rundt.

Sykehusene er overveldet av de mange skadde, og mye av behandlingen foregår utendørs. Hele tiden er det strømbrudd.

(©NTB)