Illustrasjonsbilde. Nobels fredspris 2014. Interiør fra Nobelinstituttet i Oslo. Plakett av Alfred Nobel under Den norske nobelkomite. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Arktisk råd fortjener Nobels fredspris for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest, mener Norges Fredsråd.

Fredsrådet beskriver Arktisk råd som en apolitisk møteplass hvor representantene fra stormaktene fortsatt samarbeider og snakker sammen, til tross for økte spenninger i nordområdene.

Som nummer to på sin liste over favorittene har rådet det globale nettverket av freds- og menneskerettighetsforkjempere (Human Rights Defenders).

Her trekkes det fram at disse aktivistene hver dag risikerer sine liv for å oppnå frihet, rettferdighet og fred i verden.

Utfordrer delegitimering

Norges Fredsråd skriver at en fredspris til freds- og menneskerettighetsforkjempere vil «utfordre den fremvoksende diskursen som avviser og delegitimerer ikkevoldelige aktivister ved å påstå at de er terrorister, antipatrioter, eller truer sikkerhet og utvikling».

I tillegg trekkes det fram at menneskerettighetserklæringen fyller 70 år i 2018 og at FNs Deklarasjon for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere feirer 20 år.

Nummer tre på favorittlisten er Edward Snowden.

Fredsrådet mener at å gi Snowden fredsprisen vil sende et klart signal for å dempe en negativ utvikling, og for å styrke demokrati, åpenhet og ytringsfrihet.

I tillegg vil det ifølge rådet være et forsvar for en konsekvent og demokratisk internasjonal rettsorden som ivaretar individets rettigheter i møte med en overvåkende stat.

Arbeid mot seksualisert vold i konfliktområder

Nummer fire på listen er den kongolesiske legen Denis Mukwege og Nadia Murad for deres arbeid mot seksualisert vold i konfliktområder.

I begrunnelsen heter det at Mukwege har hjulpet tusenvis av kvinner med skader etter voldtekt og seksualisert vold i væpnet konflikt, og Nadia Murad taler på vegne av de tusen Yezidi-kvinnene som har blitt seksuelt utnyttet av IS-soldater. I tillegg berømmes begge for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot denne problematikken.

Jobber for ikkevoldsparagraf

Den siste av Fredsrådets favoritter er japanske Article 9 Association, som arbeider for å ivareta Japans niende grunnlovsparagraf.

Paragrafen frasier Japan retten til å føre krig og til å ha militære styrker på land og til havs. Rådet mener gruppen fortjener fredsprisen for sitt arbeid med å legge press på Japan for å bevare ikkevoldsparagrafen i en tid der den utfordres.

Vinneren kunngjøres fredag 5. oktober.

(©NTB)

[email protected]