Storbritannia vil ikke gå med på å bli holdt fanget i EU, advarer sentrale ministre i den britiske regjeringen.
– Vår kompromissvilje er ikke grenseløs, sa Storbritannias brexitminister Dominic Raab i sin tale til toryenes partilandsmøte i Birmingham mandag.
De vanskelige brexitforhandlingene ligger an til å bli det fullstendig dominerende temaet på landsmøtet.
Ifølge Raab har britene vært vitne til en ensidig, «teologisk» tilnærming til samtalene fra EUs side, uten rom for kompromiss.
EU må begynne å ta forhandlingene på større alvor, formante han.
Raab gjorde det klart at Storbritannia skal forlate EU i realiteten, ikke bare i navnet.
– Hvis vi ikke klarer å oppnå en avtale som sikrer det målet, hvis et forsøk blir gjort på å låse oss inne ved hjelp av EØS eller tollunionen, eller hvis det eneste EU tilbyr, er en avtale som truer vår integritet, da vil vi ikke ha noe annet valg enn å forlate EU uten avtale, sa han.
Raab advarte mot å tro at en skilsmisse uten avtale er utenkelig. «No deal» er verken ønsket eller sannsynlig, men det er en mulighet, understreket han.
Utenriksminister Jeremy Hunt kom med lignende uttalelser da landsmøtet startet søndag, men da i enda sterkere ordelag.
Storbritannias europeiske venner, sa Hunt, ser ut til å tro at riktig måte å holde klubben samlet på, er å straffe medlemmet som vil ut.
– EU ble satt opp for å beskytte friheten. Det var Sovjetunionen som forhindret folk i å trekke seg ut, sa Hunt.
Ifølge ham vil ikke ønsket om å komme seg ut bli noe mindre hvis EU gjør unionen om til et «fengsel».
– Tvert imot, det vil bare vokse, og vi vil ikke være den eneste fangen som ønsker å rømme, sa Hunt.
Hunt har i ettertid fått krass kritikk for sammenligningen mellom EU og Sovjet, både fra europeisk side og internt i det konservative torypartiet.
– Med all respekt å melde tror jeg at vi alle, og ikke minst utenriksministrene blant oss, hadde hatt godt av å åpne en historiebok fra tid til annen, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.
Peter Ricketts, en veteran fra britisk UD, beskriver utspillet som «vås som ikke er en britisk utenriksminister verdig».
Latvias ambassadør til Storbritannia, Baiba Braze, påpeker i en Twitter-melding at Sovjet «drepte, deporterte, sendte i eksil og fengslet hundretusener av latviske innbyggere etter den ulovlige okkupasjonen i 1940».
Sovjet ødela livene til tre generasjoner latviere, fastholder Braze, mens EU har «brakt velstand, likhet, vekst, respekt».
(©NTB)