annonse
annonse

En 24 år gammel iransk kvinne er henrettet etter å ha blitt dømt for drap på sin ektemann da hun var 17. Amnesty kaller rettssaken mot henne «dypt urettferdig».

Kurdiske Zeinab Sekaanvand var 15 år da hun giftet seg med ektemannen. Hun ble fengslet to år senere, fortsatt under myndighetsalder, anklaget for å ha knivstukket ham til døde.

Kvinnen tilsto under avhør ved en politistasjon i 2012, men det skal ifølge Amnesty ha skjedd etter 20 dagers tortur.

annonse

Før hun ble dømt trakk Sekaanvand tilståelsen og sa den var framtvunget. Hun forklarte at det var ektemannens bror, som hun sa hadde voldtatt henne flere ganger, som sto bak drapet. Hun anklaget også ektemannen for å ha mishandlet henne.

Videre forklarte hun at ektemannens bror hadde lovet å benåde henne, noe som er tillatt etter islamsk lov, dersom hun påtok seg ansvaret for drapet.

– Henrettelsen er dypt urettferdig og viser iranske myndigheters forakt for barns rett til å leve, sier Amnestys talsperson Philip Luther.

annonse

– Det faktum at hennes dødsdom kom etter en forferdelig urettferdig rettssak gjør henrettelsen av henne enda mer uhørt, fortsetter han.

Organisasjonen anklager iransk påtalemyndighet for mangelfull etterforskning og mener at det ble lagt for mye vekt på tilståelsen hennes fra 2012.

Organisasjonen Iran Human Rights kritiserer på sin side iranske myndigheter for å igjen henrette noen for et lovbrudd de begikk da de var under 18 år. Det skjer til tross for at landet har ratifisert flere internasjonale konvensjoner som forbyr henrettelse av ungdomsforbrytere.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon