Siden 2016 har politiet i Stavanger kartlagt ungdomsgjenger etter hendelser som tydet på at ungdomsvold igjen var i ferd med å bli et problem. Det ble omtalt som en «bølge» av ran – til dels svært voldelige – som endte med at flere unge menn ble idømt fengsel opp mot ett år og ti måneder. Det var stort sett gutter i alderen 17 – 26, av utenlandsk opprinnelse. Da disse ble dømt tidligere i år fremsto de som angrende syndere som «forsto de hadde gjort noe galt». Allikevel ble minst to av disse arrestert for nye ran i løpet av kort tid.
Men ifølge en politioverbetjent er det ingen ungdomsgjenger i regionen i dag, skriver Stavanger Aftenblad. Dette til tross for at politiet i sin egen rapport beskriver fire grupperinger hvorav to defineres som nettopp «ungdomsgjenger». Det handler hovedsakelig om ungdom med utenlandsk opprinnelse.
Slik beskriver politirapporten de fire «grupperingene»:
1: Basert i Sandnes, 14-15 år gamle. Ca. 30 medlemmer, en indre kjerne på fem til ti. En definert leder og egen gjengsymbolikk. Informantene beskriver gjengen som svært voldelig og truende.
2: Litt eldre ungdommer på 15-18 år fra Stavanger, Sola og Sandnes-distriktet. Omlag 60 medlemmer. Utøver både vold, trusler og kriminelle handlinger. Eget navn, symboler og en definert leder.
3: Ungdommer i rundt 17-18 år som holder til i sentrum av Stavanger. Ingen definert leder og ikke noe eget navn på gjengen. De blir av andre oppfattet som en gjeng, og bedriver en del kriminalitet i sentrum. Ingen kjente voldsepisoder knyttes til denne grupperingen.
4: En jentegjeng med base i Sandnes, svært voldelige og truende. Traumatiserte jenter hvorav noen av de mest sentrale jentene er knyttet til institusjoner i distriktet.
Skoletrøbbel, lav inntekt
Det pekes på at dette er ungdom som gjør det dårlig på skolen, de har vanskelige bo- og omsorgsforhold hjemme, og lever i familier med vedvarende lav inntekt og fattigdomsproblemer. Mangel på organiserte fritidsaktiviteter blir også fremhevet.
Ungdommene selv beskriver gjengen sin som venner som stiller opp for hverandre, som gir fellesskap og respekt.
Noen av gjengene har opptakskrav og kartlegger nye medlemmer for å se om de er lojale.
Tidligere i år skrev Stavanger Aftenblad om en video som viste en blødende 14-åring som ble tvunget til å kysse voldsutøverens sko.