Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Santi Palacios, File)
annonse
annonse

Det har kommet ca. 2 millioner migranter til Europa ved å krysse Middelhavet siden 2009. Så langt i 2018 har Marokko-til-Spania-korridoren vært den mest brukte blant de tre store sjørutene som migrantene har brukt til å komme til Europa, ifølge en analyse fra Pew Research Center.      

Frem til 2018 hadde ruten Marokko til Spania, også kjent som den vestlige ruten, vært den minste rangerte middelhavsmigreringsbanen, med totalt 89.000 innvandrere som ankom langs Spanias kyst siden 2009. Men mellom januar og august 2018 har denne ruten hatt over 28.000 ankomster, mer enn den sentrale ruten mellom Afrika og Italia (20.000 ankomster) og øst-ruten fra Tyrkia til Hellas (20.000 ankomster).

Den østlige ruten til Hellas har vært den mest reiste det siste tiåret eller så, med 1,2 millioner ankomster siden 2009, mer enn de to andre rutene kombinert. De fleste ankomster på østsiden (73%) kom i 2015 på grunn av konflikter i Syria, Irak og Afghanistan. Adkomsten langs denne ruten svant hen i 2016, etter en avtale mellom Tyrkia og EU. Tyrkia ble enige om å være vert for innvandrere på vei til Europa i bytte for kontanthjelp og andre insentiver.

annonse

«Ankomster» refererer til migranter oppdaget av Frontex og andre organisasjoner når de forsøker å komme inn i Europa uten autorisasjon. Mange av disse migrantene presenterer seg selv for myndighetene og søker om asyl, så disse tallene anses som det beste estimatet for det totale antallet ankomster til Europa.

Den nest travleste Middelhavskorridoren har vært den sentrale ruten fra Nord-Afrika til Italia. Siden 2009 har over 780 000 ankomster kommet via denne banen, men migrasjonen har bremset i år. De 20.000 ankomstene mellom januar og august i år representerer den laveste summen siden 2012, skriver Pew Research Center. Den italienske regjeringen har kreditert en stivere nasjonale migrasjonspolitikk for nedgangen.

Den største opprinnelsesregionen for migranter siden 2009 har vært Midtøsten og Nord-Afrika med ca. 1 million. 620 000 ankomster er kommet fra Afrika sør for Sahara, særlig Eritrea, Nigeria og Somalia. Nesten 390 000 er kommet fra Asia, hovedsakelig fra Afghanistan, Pakistan og Bangladesh.

Anslagsvis 17 000 mennesker har dødd til sjøs siden 2014. Disse dødsfallene utgjør ca. 1 – 2% av alle migrantene som krysser Middelhavet hvert år.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon