I 15 dager har Gjermund Cappelen svart på spørsmål i lagmannsretten. Tirsdag starter grillingen av Eirik Jensen.
Da skal han forsvare seg mot tiltalen på medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, som Cappelen hevder han smuglet til Norge i årene 2004 til 2013.
Det knytter seg stor spenning til om den korrupsjons- og narkotikatiltalte ekspolitimannen (61) vil forklare seg annerledes enn han gjorde i tingretten.
Eirik Jensen har ikke ønsket å svare på noen spørsmål fra NTB i forkant av utspørringen.
Jensen skulle egentlig ha vært gjennom utspørringen før Cappelen, men nektet å svare på et eneste spørsmål før hans angivelige medsammensvorne hadde forklart seg. Han ville vite hva han kunne bli møtt med.
Det kravet vant han fram med overfor dommer Kristel Heyerdal.
Jensen har anket dommen fra Oslo tingrett, der han ble funnet skyldig på alle punkter. Retten fant det også bevist at Jensen hadde mottatt gaver til en verdi av 667.800 kroner. Cappelen har på sin side bare anket straffen på 15 års fengsel fordi han synes han fikk for liten strafferabatt etter å ha trukket Eirik Jensen inn i saken.
Blant bevisene som Spesialenheten for politisaker vil bore i, er over 1.300 tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen.
Det knytter seg stor spenning til hvordan Jensen denne gangen vil forklare seg om meldinger som «stille og sol», «av 100 påmeldte møtte bare 90» og «bil med 300 hk.. gikk på både bensin og diesel. ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp..».
Cappelen hevder SMS-ene dreier seg om hasjinnførsler og mas om penger. I tingretten sa Jensen at meldingene var såkalt «blomsterspråk» som er vanlig å bruke overfor informanter. Politiet har ikke avdekket tilsvarende meldinger til andre av Jensens kilder.
De siste ukene har Jensens forsvarer prøvd å tegne et bilde av Cappelen som en lystløgner som hadde mye å tjene på å dra med seg Jensen i fallet.
I sin frie forklaring til retten i begynnelsen av september fortalte Jensen om hvordan hemmelig informantbehandling og solospill var blitt en del av hans politihverdag. Slik hadde han fått lov av sjefene sine å jobbe, hevdet han.
– Jeg har ikke fortjent dette, sa han til de tolv jurymedlemmene i Borgarting lagmannsrett.
Også Jensens pengebruk, mange større kontantinnskudd og ikke minst den mye omtalte baderomsoppussingen på gården på Fenstad blir temaer i aktoratets utspørring.
Samtidig må aktoratet etter høstferien legge fram nye tidslinjer for juryen. Tidslinjene er en over 1.000 siders logg med alt fra telekommunikasjon, bompasseringer, kortbruk, kontantinnskudd, reiser, møter samt Cappelens kontakt med folkene i hasjnettverket han bestyrte.
Dokumentet har vært omstridt, og like før høstferien fikk Jensens forsvarere dommernes medhold i at blant annet politiets kommentarer og vurderinger må fjernes.
Hovedforsvarer John Christian Elden har varslet at de vil legge fram en egen tidslinje med politiaksjoner og annet som skjedde i periodene der Cappelen hevder Jensen bidro til hasjsmuglingen.
(©NTB)