Fredsprisvinner Nadia Murad. (AP Photo/Andrew Harnik)
annonse
Fredsprisvinner Nadia Murad sier at det må mer til enn en fredspris for å gi yazidiene og alle ofre for seksualisert vold rettferdighet og oppreisning.
annonse

Det var en alvorlig og preget fredsprisvinner som mandag holdt sin første pressekonferanse etter tildelingen fredag.

– Prisen er en stor ære, men det følger også med et stort ansvar, sa Murad etter å ha inntatt podiet i National Press Club i Washington mandag.

Hun understreket at det trengs langt mer enn hennes innsats for å bekjempe seksualisert vold, og for at hennes egen folkegruppe yazidiene skal få oppleve en form for rettferdighet etter at de ble angrepet av IS i Irak i 2014.

annonse

– Det trengs en internasjonal innsats. Jeg ber alle regjeringer i verden bekjempe folkemord og seksualisert vold, sa Murad.

Murad opplevde selv å bli bortført og misbrukt av IS sammen med sine to søstre, og hun mistet begge foreldrene og seks av sine ni brødre i folkemordet i 2014. Nå mener hun at det er viktig at de som begikk overgrepene, ikke blir drept, men stilles til ansvar slik at ofrene kan få en form for rettferdighet.

Det var ikke lov å stille politisk ladde spørsmål under pressekonferansen.

annonse

På spørsmål om hvordan hun skal bruke prispengene, svarte hun at alt skal gå til arbeidet hun er engasjert i, men hun fastslo også at en halv million dollar ikke er nok verken til å kjøpe tilbake alle kvinner og barn som fortsatt sitter i IS-fangenskap, bygge opp landsbyene som ble ødelagt, eller sørge for at hundretusener av yazidier kan forlate flyktningleirene og flytte hjem.

Nadia Murad håper fredsprisen vil bidra til at flere kvinner våger å snakke om at de er blitt utsatt for seksualisert vold uten at de risikerer å bli utstøtt.

– Mitt håp er at alle kvinner som snakker om at de er blitt utsatt for seksualisert vold, blir akseptert og hørt, og at de føler at det er trygt å snakke om sine erfaringer, sa Murad (25) da hun mandag holdt sin første pressekonferanse etter fredagens fredspristildeling.

Murad deler nobelprisen med den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, og hun åpnet med å si at hun er stolt over å dele prisen med ham, med yazidiene og med alle kvinner som er blitt utsatt for seksualisert vold brukt som våpen i krig.

– Prisen er en stor ære, men det følger også med et stort ansvar, sa Murad etter å ha inntatt podiet.

– Kan ikke stå alene

Hun understreket at det må mer til enn en fredspris for å gi yazidiene og alle ofre for seksualisert vold rettferdighet og oppreisning, og at dette er en kamp som hun ikke kan føre alene.

annonse

– Det trengs en internasjonal innsats. Jeg ber alle regjeringer i verden bekjempe folkemord og seksualisert vold, sa Murad.

Det var en alvorlig og preget fredsprisvinner som møtte pressen i National Press Club i Washington. Journalistene hadde på forhånd fått beskjed om at det ikke var lov å stille politisk ladde spørsmål.

Murad opplevde selv å bli bortført og misbrukt av IS sammen med sine to søstre under folkemordet i 2014. Men i motsetning til mange andre kvinner greide hun å flykte. De brutale IS-angrepene førte imidlertid til at hun mistet begge foreldrene og seks av sine ni brødre.

– Må stilles til ansvar

Nå mener hun at det er viktig at de som begikk overgrepene, ikke blir drept, men stilles til ansvar slik at ofrene kan få en form for rettferdighet.

På spørsmål om hvordan hun skal bruke prispengene, svarte hun at alt skal gå til arbeidet hun er engasjert i – for yazidier, kurdere og andre forfulgte minoriteter. Men hun fastslo også at en halv million dollar ikke er nok til å hjelpe hundretusener av yazidier som ble rammet av IS’ herjinger.

– Det er verken til å kjøpe tilbake alle kvinner og barn som fortsatt sitter i IS-fangenskap, til bygge opp landsbyene som ble ødelagt, eller sørge for at 350.000 yazidier kan

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon