Foto: AFP PHOTO / Justin TALLIS
annonse
annonse

Europa har opplevd stadig mer frekvente terrorangrep de siste årene. Samtidig har mange i den politiske debatten betonet at det ikke bare er islamsk terror som må bekjempes. Høyreekstrem terror fremstilles i politiske sammenheng og i mediene fra tid til annen som om det var en like stor trussel som jihadismen. 

I en Europol-rapport fra 2017 avsløres imidlertid at dette ikke er tilfelle, for selv om Norge nylig har opplevd høyreekstrem terror, så går islamsk terror høyreekstrem terror en høy gang når det kommer til frekvens. Rapporten fra Europol tar for seg statistikk fra 2016, og ser til antall arrestasjoner og dommer i 17 ulike EU-land.

I 2016 ble det gjort totalt 1002 arrestasjoner for terror i alle de 17 landene til sammen. 718 av disse arrestasjonene gjaldt islamsk terror. Kun 12 arrestasjoner hadde forbindelse til høyreekstrem terror. Venstreekstremistisk terror kunne knyttes til 31 arrestasjoner, også det betydelig flere enn antall arrestasjoner for høyreekstrem terror.

annonse

Kontrastene forblir like drastiske når man ser til dommer. I 2016 ble det avsagt 587 terrorrelaterte dommer. 358 av disse gjaldt islamsk terror, kun 9 gjaldt høyreekstrem terror. Kun separatistisk terror kommer noe i nærheten av samme tall som for muslimsk terror. 125 terrorrelaterte dommer kunne knyttes til separatisme, 116 av disse ble avsagt i Spania.

Man ser et tydelig mønster hva gjelder islamsk terror. Den er særlig forekommende i stater som har sett en muslimsk masseinnvandring de siste tiårene. Ser man til antall arrestasjoner for jihadistisk terror var det 429 slike hendelser i Frankrike i 2016, 62 i Belgia, og 36 i Nederland, men kun én i Tsjekkia, én i Slovenia og fem i Polen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Antall arrestasjoner for ulike typer terror i 2016 i Europols rapport.
Foto: Skjermdump
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon