Foto: AFP PHOTO / Justin TALLIS
Del saken
 • 349
 •  
 •  
 •  
 •  

Europa har opplevd stadig mer frekvente terrorangrep de siste årene. Samtidig har mange i den politiske debatten betonet at det ikke bare er islamsk terror som må bekjempes. Høyreekstrem terror fremstilles i politiske sammenheng og i mediene fra tid til annen som om det var en like stor trussel som jihadismen. 

I en Europol-rapport fra 2017 avsløres imidlertid at dette ikke er tilfelle, for selv om Norge nylig har opplevd høyreekstrem terror, så går islamsk terror høyreekstrem terror en høy gang når det kommer til frekvens. Rapporten fra Europol tar for seg statistikk fra 2016, og ser til antall arrestasjoner og dommer i 17 ulike EU-land.

I 2016 ble det gjort totalt 1002 arrestasjoner for terror i alle de 17 landene til sammen. 718 av disse arrestasjonene gjaldt islamsk terror. Kun 12 arrestasjoner hadde forbindelse til høyreekstrem terror. Venstreekstremistisk terror kunne knyttes til 31 arrestasjoner, også det betydelig flere enn antall arrestasjoner for høyreekstrem terror.

Kontrastene forblir like drastiske når man ser til dommer. I 2016 ble det avsagt 587 terrorrelaterte dommer. 358 av disse gjaldt islamsk terror, kun 9 gjaldt høyreekstrem terror. Kun separatistisk terror kommer noe i nærheten av samme tall som for muslimsk terror. 125 terrorrelaterte dommer kunne knyttes til separatisme, 116 av disse ble avsagt i Spania.

Man ser et tydelig mønster hva gjelder islamsk terror. Den er særlig forekommende i stater som har sett en muslimsk masseinnvandring de siste tiårene. Ser man til antall arrestasjoner for jihadistisk terror var det 429 slike hendelser i Frankrike i 2016, 62 i Belgia, og 36 i Nederland, men kun én i Tsjekkia, én i Slovenia og fem i Polen.

Antall arrestasjoner for ulike typer terror i 2016 i Europols rapport.
Foto: Skjermdump

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 349
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]