Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Høyere utdanningsminister Iselin Nybø vil at studentene skal fullføre en grad før de får omgjort de siste 15 prosentene av studielånet til stipend.

Det kommer fram i det nye forslaget til statsbudsjett for 2019.

– Vi foreslår en endring i hvordan studielånet blir gjort om til stipend for å motivere flere til å fullføre graden sin. Å bli ferdig med utdanningen er viktig både for personlig økonomi og for samfunnet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

annonse

– Jeg er bekymret over at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad. Regjeringen ønsker at flere studenter skal fullføre utdanningsløpet sitt, og vil samtidig fortsette å øke kvaliteten i høyere utdanning, sier hun.

Én av tre fullfører ikke

Det vil fremdeles være slik at totalt 40 prosent av lånet kan bli gjort om til stipend, men med den nye ordningen kan 25 prosent bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens studenten må fullføre graden for å få omgjort de siste 15 prosentene.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at én av tre studenter som startet å studere i 2009 ikke hadde fullført en grad åtte år senere.

Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer på forslaget. De mener at å holde tilbake stipend ikke vil løse årsakene til at studenter faller fra, og håper nå at Stortinget stopper Nybø.

annonse

– Dette forslaget tar ikke de reelle utfordringene i studiehverdagen på alvor. Studentene ønsker å gjøre det bra i studietiden. Med trusler om økt gjeld bidrar regjeringen til å mistenkeliggjøre studentenes innsats, snarere enn å skape gode, utfordrende og trygge utdanninger, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen i en pressemelding.

Ekstra uke stipend

Nybø vil samtidig gi en ekstra uke med stipend til heltidsstudentene. Med den ekstra uken med stipend vil studentene få støtte i ti måneder og tre uker av året. Det gir en ekstrautgift på statsbudsjettet på 165 millioner kroner.

Økningen er et ledd i målet om elleve måneders studiestøtte, som Venstre fikk gjennomslag for i budsjettforhandlingene i 2015.

Regjeringen fortsetter også satsingen på bygging av studentboliger og viderefører den årlige byggingen av 2.200 hybler.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon