Partileder Knut Arild Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke love å innfri KrFs krav om økning i barnetrygden dersom partiet velger et fortsatt borgerlig samarbeid.

Regjeringen la mandag fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år. Der er det mye god KrF-politikk, sier Solberg til NTB.

– Mitt utgangspunkt har alltid vært at vi er fire partier som står bak en borgerlig regjering. Budsjettet tar hensyn til alle forlikene vi har hatt med KrF, sier Solberg til NTB, og viser til at det er satt av penger til både lærernorm og barnefamilier.

annonse
KrF-krav

Samtidig har KrF stilt helt konkrete krav om høyere barnetrygd og mer i engangsstønad til fødende.

– Hvor langt kan dere komme KrF i møte på dette?

– Vi kan jo forhandle. Men 20 år uten justeringer i barnetrygden kan ikke endres over natten. Og det er også KrFs ansvar at de har vært med på disse 20 årene uten å øke barnetrygden, sier Solberg.

annonse

– Å spre penger til absolutt alle er en utfordring og ikke nødvendigvis målrettet, føyer hun til.

Snakkis

Også mandag var KrFs veivalg, som skal skje på landsmøtet 2. november, den store snakkisen i Stortingets vandrehall. Om partiet velger samarbeid med de rødgrønne, kan det bety at regjeringens budsjettforslag havner i skuffen.

Solberg oppfordrer på sin side partiene til å være ansvarlige når det gjelder budsjettet.

– Det er viktig å ikke havne i en situasjon der budsjettet dreier seg om posisjonering på Stortinget. Det dreier seg om virkeligheten der ute i Norge, det er det viktig å understreke, sier hun.

Klimakritikk

Også klima er en viktig sak for KrF. I Stortinget mandag fikk regjeringen til dels skarp kritikk for ikke å møte klimautfordringene. Solberg mener kritikken er feilslått.

– For det første viser klimastatistikken at utslippene går betydelig ned. Noe av det viktigste vi gjør, er å stimulere fram det grønne skiftet, som dreier seg om ny teknologi og nye jobber. Der er Norge blitt ledende på flere områder. Dette stimulerer vi med mer penger, sier hun.

annonse

Regjeringen foreslår blant annet å øke bevilgningen til Enova med 344 millioner kroner til drøyt 3 milliarder.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon