Illustrasjonsbilde. PHOTO BY GUY BELL/REX/SHUTTERSTOCK (9915435AB)
annonse

Europeiske land har solgt tusenvis av pass til rike utlendinger, ofte for millionsummer, viser en ny rapport fra Transparency International.

Ordningene med såkalte «gylne visa» har lenge vært kontroversiell i EU, av frykt for at pass og visum til EU skal bli solgt til utlendinger som utgjør en sikkerhetsrisiko eller er involvert i korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet.

Nå kaster Transparency International nytt lys over hvor omfattende ordningene er.

annonse

I en ny rapport skriver organisasjonen at rundt 6.000 personer har fått kjøpe pass til EUs medlemsland i løpet av de siste ti årene. I tillegg har nærmere 100.000 personer fått kjøpe visum.

Dette har i sin tur ført med seg investeringer på rundt 25 milliarder euro i EUs medlemsland, ifølge Transparency International. Det tilsvarer 236 milliarder kroner.

Medlemslandene som har solgt flest «gylne visa» er Spania, Ungarn, Latvia, Portugal, Storbritannia, Hellas, Kypros og Malta.

Et kypriotisk pass kan koste nærmere 19 millioner kroner. I Østerrike kan det blir snakk om en pris på hele 94 millioner kroner.

Ifølge Transparency International er det grunn til å stille store spørsmål ved hvor grundig medlemslandene sjekker personene som kjøper passene.

Organisasjonen viser blant annet til Malta, der pass er blitt solgt til flere russiske investorer med bånd til Kreml.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.