Illustrasjonsbilde. PHOTO BY GUY BELL/REX/SHUTTERSTOCK (9915435AB)
annonse

Europeiske land har solgt tusenvis av pass til rike utlendinger, ofte for millionsummer, viser en ny rapport fra Transparency International.

annonse

Ordningene med såkalte «gylne visa» har lenge vært kontroversiell i EU, av frykt for at pass og visum til EU skal bli solgt til utlendinger som utgjør en sikkerhetsrisiko eller er involvert i korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet.

annonse

Nå kaster Transparency International nytt lys over hvor omfattende ordningene er.

I en ny rapport skriver organisasjonen at rundt 6.000 personer har fått kjøpe pass til EUs medlemsland i løpet av de siste ti årene. I tillegg har nærmere 100.000 personer fått kjøpe visum.

annonse
annonse

Dette har i sin tur ført med seg investeringer på rundt 25 milliarder euro i EUs medlemsland, ifølge Transparency International. Det tilsvarer 236 milliarder kroner.

Medlemslandene som har solgt flest «gylne visa» er Spania, Ungarn, Latvia, Portugal, Storbritannia, Hellas, Kypros og Malta.

Et kypriotisk pass kan koste nærmere 19 millioner kroner. I Østerrike kan det blir snakk om en pris på hele 94 millioner kroner.

Ifølge Transparency International er det grunn til å stille store spørsmål ved hvor grundig medlemslandene sjekker personene som kjøper passene.

Organisasjonen viser blant annet til Malta, der pass er blitt solgt til flere russiske investorer med bånd til Kreml.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.