Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Mennesker kan gjenkjenne i snitt 5.000 ansikter, alt fra de i nær krets til kjente personer på TV-skjermen, ifølge en ny studie.

Forskere fra universitetet i York i Storbritannia har lansert den første studien i sitt slag, publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

– I hverdagslivet er vi vant til å gjenkjenne fjeset til venner, kolleger, kjendiser og mange andre folk. Men ingen har slått fast hvor mange ansikter folk faktisk kjenner, sier Rob Jenkins ved universitetets psykologifakultet.

annonse

Jenkins og hans forskerteam ba deltakerne først skrive ned hvor mange fjes de kunne komme på fra privatlivet. De ble så bedt om å gjøre det samme med folk de visste om, men ikke kjente personlig. Deretter fikk de se flere tusen bilder av kjente mennesker, to forskjellige bilder av samme person, og ble spurt hvem de gjenkjente.

Forskerne fant et enormt spekter av hvor mange ansikter hver person kunne huske, alt fra 1.000 til 10.000.

– Vi fant ut at folk kan huske rundt 5.000 personer i gjennomsnitt, sier Jenkins.

annonse

Mens forskerne la vekt på ansikter folk faktisk kjenner, mener de noen mennesker, med nok trening, vil kunne lære seg å gjenkjenne et ubegrenset antall ansikter.

Studien viser at man husker langt flere fjes enn det som har vært evolusjonistisk nødvendig: I tusenvis av år møtte mennesket trolig ikke fler enn noen titalls andre i løpet av et helt liv.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon