Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Etter store børsfall både i USA og Asia fulgte hovedindeksen på Oslo Børs etter og endte ned 2,6 prosent til 890,91 poeng i torsdagens handel.

Børsen falt hele 3,6 prosent i løpet av de første minuttene etter åpning. Noe av tapet ble raskt hentet inn, før det gradvis gikk nedover til litt etter lunsj. Deretter snudde trenden og gikk forsiktig opp utover ettermiddagen.

USAs finansminister Steven Mnuchin kaller nedgangen på Wall Street en naturlig korreksjon, og sier den ikke skyldes noen underliggende faktorer i USAs økonomi.

Nasdaq, Standard & Poor’s og Dow Jones falt alle med mellom 3 og 4 prosent onsdag, og nedgangen smittet torsdag over til resten av verden. USAs finansminister er imidlertid ikke nevneverdig bekymret.

– Markeder er ikke effektive, og markeder beveger seg i begge retninger. Noen ganger går de for langt en av veiene, sier Mnuchin til Bloomberg.

– Alle de grunnleggende faktorene i USAs økonomi er fortsatt ekstremt sterke. Jeg tror det er årsaken til at aksjemarkedet har gjort det så bra som det har, fortsetter han.

– Det faktum at det kommer en liten korreksjon gitt hvor mye aksjemarkedet har steget, overrasker meg ikke, sier Mnuchin, som torsdag var på Bali i forbindelse med et årlig møte mellom Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

USAs president Donald Trump kritiserte onsdag den amerikanske sentralbanken (Fed) og kalte renteøkningene deres «sprø» etter den amerikanske børsnedgangen. Mnuchin vil ikke gjenta denne kritikken.

– Jeg tror ikke det kom noe fra Fed onsdag som ikke var kjent på forhånd. Markeder går opp, markeder går ned, sier han til CNN.

Pilene peker rett ned på verdens børser etter en av de verste dagene på Wall Street på måneder. Ekspertene sier det kan være starten på en større korreksjon.

Børsene i Tokyo, Hongkong og Shanghai dundret alle ned med rundt 4 prosent torsdag, sistnevnte til sitt laveste nivå siden 2014. Pilene pekte også nedover i Singapore, Sør-Korea og Australia.

Norge slapp heller ikke unna. Etter få minutters handel var hovedindeksen på Oslo Børs ned med hele 3,6 prosent. De toneangivende børsene ellers i Europa åpnet også ned, men ikke med like mye som den norske.

Nedgangen følger et kraftig fall på Wall Street onsdag. Angst for ytterligere renteheving i USA, usikkerhet i valutamarkedet og frykt for den pågående handelskrigen mellom USA og Kina får skylda.

– Alt er usikkert nå. Markedene er stappfulle av risiko, sier analytiker Stephen Innes i konsulentselskapet OANDA.

Korreksjon

Aktiviteten har lenge vært stor i USAs økonomi, og Wall Street har nytt godt av dette. Det siste året har den brede Standard & Poor’s-indeksen steget med over 9 prosent, mens teknologitunge Nasdaq har skutt i været med mer enn 12,6 prosent.

I sommer nådde Standard & Poor’s en milepæl da det til sammen hadde gått nærmere ni og et halvt år uten en større korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har lenge påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

– Dette er bare en begynnelse, sier Benny Lam, sjef i konsulentselskapet CEB International research.

– Det kan muligens ta litt tid før den amerikanske teknologibobla sprekker, og vi står overfor mange eksterne usikkerhetsmomenter: Handelskrig, risiko knyttet til valuta i voksende markeder og oljepris. Folk bør også være obs på kinesisk yuan, sier Lam.

– Nesten gratis

Fall på mer enn 4 prosent for Apple, Boeing og Facebook, og fall på mer enn 5 prosent for Amazon, Nike og Microsoft bidro til at Nasdaq endte ned hele 4,1 prosent onsdag. Dow Jones tapte seg med 3,2 prosent og Standard & Poor’s mistet 3,3 prosent.

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) besluttet i slutten av september å heve renta for tredje gang i år. Frykt for at den blir hevet ytterligere ble utløst av at avkastningen på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg til over 3 prosent i forrige uke.

Kombinasjonen av høy rente og usikkerhet gjør obligasjoner mer attraktivt i forhold til aksjer, framholder aksjeanalysesjef Jacob Pedersen fra danske Sydbank.

– Og så må det nevnes at etter ti år hvor penger nesten har vært gratis og rentene har vært ultralave, så skal man nå til å måtte betale noe for penger, sier han.

Uvanlig kritikk

Etter onsdagens børsfall i USA langet president Donald Trump ut mot sin egen sentralbank, noe det ifølge Bloomberg er svært uvanlig at presidenter gjør.

– Jeg mener Fed begår en feil. De er så stramme. Jeg mener Fed har gått fra vettet, sa Trump.

– Dette er egentlig en korreksjon vi har ventet på lenge, men jeg er veldig uenig med det Fed driver med, la Trump til.

IMF-sjef Christine Lagarde er uenig med Trump, og mener den amerikanske rentehevingen var nødvendig i lys av den høye aktiviteten i den amerikanske økonomien. Hun imidlertid urolig for at verdens industriland tilsynelatende ikke er koordinerte om når de hever renta. Dette i kombinasjon med handelsspenninger har skapt en «enestående situasjon» i verdensøkonomien, ifølge Lagarde.

– Trapp ned, fiks systemet, og ikke ødelegg det, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

 

USA-børsene stengte onsdag med kraftig nedgang over hele linjen, hvor viktige indekser falt med over 3 prosent. Det fikk konsekvenser for børsene i Asia.

Kun timer etter at børsene stengte i USA, åpnet Asia-børsene med store tap, som fortsatte å øke utover morgentimene.

Nikkei-indeks var ned 1,94 prosent ved start, mens den brede Topix-indeksen gikk ned 1,90. Men i løpet av morgenhandelen fortsatte de fallet til langt over 3 prosent.

Og da børsen i Hongkong åpnet kort tid etter, falt Hang Seng-indeksen hele 3,9 prosent, etterfulgt av lignende tall på Kinas børser.

Det største fallet skjedde imidlertid på børsen i Taiwan, som falt hele 6,3 prosent.

Wall Street kraftig ned

Det var på Wall Street i USA det hele startet. Industriindeksen Dow Jones hadde ved stengetid onsdag tapt 3,2 prosent, eller 830 poeng, og endte på 25.598,74 poeng. Det er det kraftigste fallet siden februar.

For den brede S&P 500-indeksen lød nedgangen på 3,3 prosent. Dermed endte den på 2.785,68 poeng. Aller verst gikk det imidlertid utover den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som falt med hele 4,1 prosent og endte dagen med 7.422,05 poeng.

For Nasdaq var det den verste prosentvise nedgangen siden britene stemte ja til brexit i juni 2016. Aksjekursen i selskaper som Amazon og Microsoft falt med henholdsvis 6,2 og 5,4 prosent, mens Apple, Boeing, Nike og Visa alle falt med mer enn 4 prosent.

Korreksjon

De amerikanske børsene har kunnet notere en solid oppgang i tredje kvartal, og onsdagens fall tolkes av analytikere som en korreksjon ettersom investorene frykter at amerikansk økonomi er i ferd med å bli overopphetet.

Frykten ble utløst av at avkastningen på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg til over 3 prosent i forrige uke. En eventuell overoppheting vil innebære økende inflasjon og flere rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

Trump ut mot banken

Etter at de amerikanske børsene stengte onsdag, gikk president Donald Trump ut mot sentralbanken Federal Reserve, som i dagligtale omtales som «Fed», for å ha økt renten for mye.

– Jeg mener Fed begår en feil. Den er så stram. Jeg mener Fed har gått fra vettet, sa han. Han la samtidig til at korreksjonen har vært ventet lenge.

Det hvite hus’ talsperson Sara Sanders sa onsdag kveld at det kraftige fallet ikke gir grunn til bekymring.

– Fundamentene og framtiden i den amerikanske økonomien forblir utrolig sterk.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, kaller reaksjonen på børsen uunngåelig og en nødvendig utvikling for flere økonomier.

(©NTB)

[email protected]