En gutt blir omskåret i Algerie. Foto: REUTERS/Louafi Larbi
annonse

Religiøse ledere har reagert med raseri etter at det ble kjent at islandske parlamentspolitikere nå går inn for å forby omskjæring av guttebarn, det rapporterer the Independent. Forslaget innebærer at den som helt eller delvis fjerner sitt barns kjønnsorganer straffes med seks år i fengsel.

Forslaget beskriver omskjæring som en krenkelse av gutters rettigheter, og at at det kun kan rettferdiggjøres dersom det foreligger helsemessige årsaker. Unge menn kan bestemme selv om de ønsker å omskjæres på et senere tidspunkt i livet. Ifølge en nylig offentliggjort studie er så mange som 38 prosent av verdens menn omskåret.

Salmann Tamimi, presidenten i Den muslimske assosiasjon på Island, kaller forslaget et «angrep på religion». Islands biskop Agnes M. Sigurðardóttir har også kritisert forslaget, som hun mener kriminaliserer muslimenes og jødenes tro.

annonse

En talsperson for Milah UK, som er en organisasjon som er stiftet for å hevde jødenes «rett» til å utføre mannlig omskjæring, mener at omskjæring av guttebarn er et «udiskutabelt element i jødenes identitet».

– Selv hvis det bare var én jøde [på Island], er det veldig dårlig å kriminalisere ham. Det er veldig dårlig for Island å få det ryktet, at de ikke vil ha jøder. Dette er en måte å si at de ikke er velkomne, sier talspersonen.

Videre sier talspersonen at han er frustrert over at religiøse grupper ikke er blitt konsultert før den nye loven ble foreslått.

annonse

Parlamentsrepresentant Silja Dögg Gunnarsdóttir fra sentrumspartiet Framsóknarflokkurinn kjenner seg ikke igjen i påstanden om at politikerne ikke ønsker å ha jøder i landet, og synes ikke det hadde vært naturlig å konsultere religiøse grupper om noe hun ser på som et spørsmål om barns rettigheter.

– Jeg tenkte ikke at det var nødvendig å konsultere. Jeg ser det ikke som et religiøst anliggende, sier hun til the Independent.

Hun presiserer at beskyttelse av barns rettigheter kommer først.

– Jøder er velkomne til Island. Men dette handler om beskyttelse av barn og barns rettigheter. Det kommer først, og før de religiøse rettighetene til den voksne. Ethvert individ, det spiller ingen rolle hvilket kjønn eller hvor gammel, skal kunne gi informert samtykke til en prosedyre som er unødvendig, irreversibel og kan være skadelig. Hans kropp, hans valg, slår Gunnarsdóttir fast.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse