KrF-leder, Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad talte for hvert sitt syn under et møte i Trøndelag KrF onsdag kveld. Partilederen har med seg en av nestlederne på turne landet rundt i forkant av KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Del saken
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

En delt KrF-ledelse vil inn i regjering den ene eller andre veien. En av fire lokallagsledere mener KrF bør bli i opposisjon. Sentralstyret samles torsdag.

Rundt halvparten av lokallagslederne har svart på spørsmål fra NRK om KrFs veivalg med at partiet bør fortsette i dagens opposisjonsrolle på Stortinget.

Partileder Knut Arild Hareide vil ta KrF inn i en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ønsker å fortsette samarbeidet med dagens regjering.

En tredje vei – å fortsette som i dag – ble lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og stortingsrepresentant Steinar Reiten mandag.

Ønsker avklaring

Forslaget fra Grøvan og Reiten om å fortsette som et «konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak» er et av tre veivalg som skal behandles når sentralstyret samles på partikontoret i Oslo torsdag.

Hareide mener at den tredje veien er det dårligste av de tre alternativene:

– Vi utfordrer partiet denne høsten til å gjøre en tydelig avklaring. Da ligger det i det at vi tror det er vanskelig for partiet å bli der det er, sa partilederen da han og Bollestad argumenterte for hvert sitt syn på et møte i Trøndelag KrF onsdag kveld.

Til NRK sier Hareide at det er åpent hvor partiet lander på sitt ekstraordinære landsmøte 2. november:

– Vi skal ikke spekulere for mye nå. Vi vet at det er disse tre alternativene som ligger ryddig på bordet.

Frykter splittelse

Tidligere leder i Nord-Trøndelag KrF, Johannes Sandstad, frykter kampen om partiets veivalg vil føre til splittelse og tapt oppslutning.

– Stortingsgruppen er splittet, sentralstyret er splittet, landsstyret er splittet, og medlemmene er langt mer splittet enn det du kunne få inntrykk av her, sa han til NTB etter at et flertall på møtet med lokallagene i Trøndelag hadde gitt tommelen opp for Hareides linje.

– Vi liker ikke å snakke om splittelse, og dette møtet tydet på stor samstemthet, selv om meningene var ulike. Det håper jeg vi skal klare å gå videre med, men jeg frykter for det motsatte, nettopp fordi dette går helt fra toppen av organisasjonen, sa Sandstad.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]