Haitham al-Haddad (t.v) med kolleger i et muslimsk shariaråd i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO/SHAUN CURRY
Del saken
 • 995
 •  
 •  
 •  
 •  

Den muslimske predikanten Haitham al-Haddad sier han snakker for mainstream islam når han sier at utro kvinner bør steines og at de som forlater islam må henrettes. Nå har journalisten Andrew Norfolk i the Times kartlagt ekstremistens salafistiske standpunkter.

Al-Haddad ble født i Saudi Arabia og er i dag 52 år gammel. Han er skribent, og holder ofte foredrag ved moskeer, universiteter og konferanser over hele Vest-Europa. Han besøkte også Norge i 2012, og holdt foredrag ved daværende HIOA, som nå heter OsloMet. Dette vekket reaksjoner fra mange her i landet. Også førsteamanuensis Lars Gule, som underviser ved OsloMet, utrykket misnøye med at al-Haddad fikk holde foredrag den gangen.

Hatpredikanten har en doktorgrad i islamsk lov fra SOAS University of London, og sier han prediker ortodoks islam som følges av en stor majoritet av muslimer verden over. Hans budskap blir særlig omfavnet av unge og politiske aktive muslimer i Vesten.

Ifølge al-Haddad er islam alltid salafistisk. Å angripe salafisme blir derfor per definisjon det samme som å angripe islam. Den som mener at al-Haddad er ekstrem eller at han prediker hat, gjør ifølge predikanten seg skyldig i blasfemi.

I 2016 advarte han muslimer i Nederland om at noen «islamofobiske og høyrevridde» medier og politikere forsøker å skape et skille mellom salafister og andre muslimer, i et forsøk på å splitte det muslimske miljøet.

– Vi blir anklaget for å være barbarisk salafister. De presenterer det som at de angriper kun en del av miljøet, og ikke alle, sa hatpredikanten i 2016.

The Times og Andrew Norfolk har laget en oversikt over al-Haddads ekstreme synspunkter i en rekke ulike saker. Oversikten er basert på faktiske uttalelser.

Hatpredikanten mener at alle ikke-muslimer havner i helvete, men det betyr ikke at alle muslimer kommer til himmelen. Faktisk mener al-Haddad at shia- og ahmadiyyamuslimer også kommer til å brenne i helvete, fordi de har en uakseptabel tro, «som Allah hater».

Det er særlig al-Haddads kvinnesyn som vekker harme hos mange. Han mener at barneekteskap er uproblematisk, faktisk har han påpekt at jo yngre jentene er ved ekteskapsinngåelsen, desto bedre. Lovgivning som beskytter mindreårige kvinner fra det overgrepet det er å tvinges inn i ekteskap i ung alder, kaller han anti-islamsk. Al-Haddad støtter kjønnslemlestelse, om den utføres på korrekt islamsk vis, og har sagt at man aldri skal stille spørsmål ved at en mann slår sin kone.

Videre mener predikanten at kvinner ikke har noe å gjøre utenfor hjemmet. Kvinner bør ikke befatte seg med forretninger eller ha en karriere i det hele tatt, heller ikke i politikken. Kvinner skal være gode koner og mødre, og ikke mer. Menn bestemmer over kvinner, og skal «beskytte» dem.

– Din bror skal passe på deg. Jeg skal passe på deg. Når vi stopper dere fra å gjøre visse ting, så er det for å beskytte dere, har al-Haddad sagt.

Videre mener han at alle kvinner må bruke nikab. Når muslimske kvinner blir utfordret på at deres nikab er en barriere for integreringen, vil predikanten at kvinnene skal si: «Hva så? Jeg vil ikke bli integrert med deg.»

Homofili beskriver han som en «inhuman seksuell aktivitet» og «ond kriminalitet». Muslimske parlamentsrepresentanter i Storbritannia som har stemt for homofilt ekteskap bør bli stilt foran en kommisjon for å finne ut om de fortsatt er muslimer. Hvis ikke, må familiene deres kutte alle bånd til dem.

Hatpredikanten mener også at muslimer ikke kan lytte til musikk, og presiserer at dødsstraff venter for den som våger å forlate islam og at utroskap må straffes med steining. Han hevder også at vestlige kvinner som har vært utro ber ham om å ta dem med til et land der de kan steines til døde, angivelig for å unngå straff i livet etter døden.

Han mener til og med at tsunamien som rammet Japan i 2011 kom som en straff fra Gud, fordi japanerne ikke har underkastet seg islam.

Generelt står al-Haddad for standpunkter som maner til muslimsk oppvigleri mot vestlige vertsnasjoner. Hans filosofi går ikke ut på å bruke vold, men snarere at islam sakte men sikkert skal vinne frem på fredelig vis. Dette innebærer et antagonistisk syn på vestlig kultur, som muslimer skal holde seg unna. Muslimer skal ikke integreres eller assimileres, de skal derimot hevde sin identitet og gjøre det de kan for å spre sin tro.

Selv om han er fra Saudi Arabia, og har en kultur som de fleste ikke vil identifisere som britisk, hevder al-Haddad at Storbritannia er hans land.

– Vi er en minoritet nå. Senere er vi kanskje en majoritet, har han sagt.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 995
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]