Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe. Foto: NTB-arkivfoto
annonse
annonse

Den kjente svenske journalisten Janne Josefsson har anklaget biblioteket i Botkyrka utenfor Stockholm for å ha brent Astrid Lindgrens tidlige bøker, av venstreideologiske grunner. Og nå har kommunen erkjent at de har kastet bøkene, fordi de mener de inneholdt rasisme.

Det var i radioprogrammet «Sommar i P1» at Janne Josefsson først sa at Botkyrka kommune hadde brent eldre versjoner av «Pippi Langstrømpe går til sjøs».

– Når man brenner bøker av ideologiske årsaker så finnes det i meg noe som sier «vent litt nå, skal vi virkelig la disse forsvinne. Skal ikke de få finnes, slik at jeg kan fortelle mitt barn at sånn her sa man på den tiden», sier Josefsson til Expressen.

annonse

Nå har kommunen innrømmet at man har kastet bøkene, og begrunner handlingen med at bøkene inneholdt «rasisme».

– Biblioteket i Botkyrka kommune har forkastet visse utgaver av Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe går til sjøs», der det forekommer foreldede uttrykk som kan oppfattes som rasistiske, men Bibliotek Botkyrka har også kjøpt inn forlagets nye utgave av boken fra 2015 der de foreldede uttrykkene har blitt byttet ut mot mer samtidige, skriver kommunen i en pressemelding.

Janne Josefsson tror imidlertid ikke at kommunens forklaring er sannferdig. Ifølge journalisten er kommunens forklaring kun et forsøk på å kamuflere sin oppførsel. Han mener at bøkene burde ha fått bli biblioteket, og at man i stedet kunne ha ført en diskusjon mot det innholdet man oppfatter som problematisk.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon