Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe. Foto: NTB-arkivfoto
annonse

Den kjente svenske journalisten Janne Josefsson har anklaget biblioteket i Botkyrka utenfor Stockholm for å ha brent Astrid Lindgrens tidlige bøker, av venstreideologiske grunner. Og nå har kommunen erkjent at de har kastet bøkene, fordi de mener de inneholdt rasisme.

annonse

Det var i radioprogrammet «Sommar i P1» at Janne Josefsson først sa at Botkyrka kommune hadde brent eldre versjoner av «Pippi Langstrømpe går til sjøs».

annonse
Reklame fra Resett butikken

– Når man brenner bøker av ideologiske årsaker så finnes det i meg noe som sier «vent litt nå, skal vi virkelig la disse forsvinne. Skal ikke de få finnes, slik at jeg kan fortelle mitt barn at sånn her sa man på den tiden», sier Josefsson til Expressen.

Nå har kommunen innrømmet at man har kastet bøkene, og begrunner handlingen med at bøkene inneholdt «rasisme».

annonse
Reklame

– Biblioteket i Botkyrka kommune har forkastet visse utgaver av Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe går til sjøs», der det forekommer foreldede uttrykk som kan oppfattes som rasistiske, men Bibliotek Botkyrka har også kjøpt inn forlagets nye utgave av boken fra 2015 der de foreldede uttrykkene har blitt byttet ut mot mer samtidige, skriver kommunen i en pressemelding.

Janne Josefsson tror imidlertid ikke at kommunens forklaring er sannferdig. Ifølge journalisten er kommunens forklaring kun et forsøk på å kamuflere sin oppførsel. Han mener at bøkene burde ha fått bli biblioteket, og at man i stedet kunne ha ført en diskusjon mot det innholdet man oppfatter som problematisk.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.