Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe. Foto: NTB-arkivfoto
Del saken
 • 7.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Den kjente svenske journalisten Janne Josefsson har anklaget biblioteket i Botkyrka utenfor Stockholm for å ha brent Astrid Lindgrens tidlige bøker, av venstreideologiske grunner. Og nå har kommunen erkjent at de har kastet bøkene, fordi de mener de inneholdt rasisme.

Det var i radioprogrammet «Sommar i P1» at Janne Josefsson først sa at Botkyrka kommune hadde brent eldre versjoner av «Pippi Langstrømpe går til sjøs».

– Når man brenner bøker av ideologiske årsaker så finnes det i meg noe som sier «vent litt nå, skal vi virkelig la disse forsvinne. Skal ikke de få finnes, slik at jeg kan fortelle mitt barn at sånn her sa man på den tiden», sier Josefsson til Expressen.

Nå har kommunen innrømmet at man har kastet bøkene, og begrunner handlingen med at bøkene inneholdt «rasisme».

– Biblioteket i Botkyrka kommune har forkastet visse utgaver av Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe går til sjøs», der det forekommer foreldede uttrykk som kan oppfattes som rasistiske, men Bibliotek Botkyrka har også kjøpt inn forlagets nye utgave av boken fra 2015 der de foreldede uttrykkene har blitt byttet ut mot mer samtidige, skriver kommunen i en pressemelding.

Janne Josefsson tror imidlertid ikke at kommunens forklaring er sannferdig. Ifølge journalisten er kommunens forklaring kun et forsøk på å kamuflere sin oppførsel. Han mener at bøkene burde ha fått bli biblioteket, og at man i stedet kunne ha ført en diskusjon mot det innholdet man oppfatter som problematisk.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 7.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]