Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo har redegjort for varslersakene i kultur- og utdanningskomiteen kan hun vente seg nye spørsmål.

– Jeg og tidligere byråd for oppvekst og kunnskap har dessverre opplevd at samhandlingen og samarbeidet med etatens ledelse til tider har vært utfordrende. Dette er uheldig og vanskeliggjør arbeidet med å gjennomføre oppvekst- og utdanningspolitikken, forklarte Thorkildsen i sin redegjørelse for komiteen torsdag.

Bakteppet for møtet er den bitre striden mellom skolebyråden og Utdanningsetaten i Oslo. På et møte i september vedtok komiteen derfor enstemmig å be Thorkildsen snarest komme med en orientering om saken. I alt har det kommet tre varsler mot henne.

annonse

Men i sin redegjørelse slår Thorkildsen fast at det er begrenset hvor mye informasjon hun kan gi.

– Varslingene legger sterke begrensninger på hva jeg kan og bør si, sa skolebyråden.

Dialogen om arbeidsforholdet til utdanningsdirektør Astrid Søgnen om overgang til en annen stilling i kommunen, er også et tema Thorkildsen ikke ville kommentere ytterligere nå.

– Oppsiktsvekkende
annonse

Blant dem som hadde levert skriftlige spørsmål til Thorkildsen i forkant av komitémøtet, var Høyres Nicolai Langfeldt (H). Han ber blant annet Thorkildsen komme med konkrete eksempler på hvordan politiske føringer og beslutninger er blitt motarbeidet av Utdanningsetaten. Han var ikke til sted på møtet, men hans partifelle Saida Begum sier til NTB at hun mener skolebyråden nå har justert ordbruken sin, ved å si at det har vært et dårlig samarbeid.

– Jeg registrerer at byråden gikk bort fra tidligere uttalelser om at politiske beslutninger og føringer ikke er fulgt opp av Utdanningsetaten. Nå omformulerte byråden det til dårlig samarbeid og samhandling, men selv det ville ikke byråden gi konkrete eksempler på, sier Begum.

Hun legger til at Thorkildsen har hatt fire uker på seg til å finne dekning for sin uttalelse om at politiske beslutninger og føringer ikke er fulgt opp av Utdanningsetaten. Det hadde hun ingen eksempler på.

– Det er ikke til å tro når hun har kommet med så alvorlige påstander mot egne ansatte tidligere, sier Begum som fortsatt mener det er mange ubesvarte spørsmål i saken, og vil komme tilbake med nye spørsmål til skolebyråden.

«Skremmende»

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere slått fast er det er han som skal håndtere varslersaken. Hans konklusjoner er ikke ventet før i november.

Det første varslet kom 11. september, like etter at Søgnen fikk beskjed om at hun ikke er ønsket i stillingen etter at hun fyller 67 år i november.

annonse

Der blir Thorkildsens oppførsel overfor ansatte beskrevet som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Thorkildsen har vært byråd for oppvekst og kunnskap siden desember 2017.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon